No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Osem družstiev súťažilo vo výrobe klobás, porota mala ťažkú úlohu

24. februára 2014 | | |  | 

sutaz-klobasok-ventura-rimavska-sobotaV poslednú februárovú sobotu to v rimavskosobotskej reštaurácii Ventura rozvoniavalo gazdovskými špecialitami, mäskom, koreninami aj pravou zabíjačkovou kapustou. Na terase sa stretlo osem družstiev z okresu, odhodlaných vyrobiť tú najlepšiu klobásu podľa vlastného receptu.
Porota mala ťažkú úlohu, veď popoludní viselo pekne v rade vyše dvesto lákavo vyzerajúcich, voňavých klobások. Rozhodovala nielen chuť, ale aj vzhľad. Z víťazstva sa napokon tešil tím z Horných Zahorian, svoju šikovnosť v ňom predviedol Filip Fačka a Ladislav Országh z Pavloviec. Ladislav zároveň získal aj ďalšie ocenenie, keďže ako prvý zo všetkých súťažiacich si poradil s vykosťovaním. Približne dvadsať kilovú polovicu ošípanej vykostil za úctyhodný čas 4,30 min.

„Vyhrali profesionáli, prejavilo sa to aj na kvalite," zhodnotil pre Rimava.sk jeden zo štyroch porotcov, šéfkuchár Vojtech Katona, podľa ktorého ostatné družstvá túto úlohu zvládli za desať minút a viac. Išlo však nielen o šikovnosť, ale aj zábavu a dobrú náladu, ktorá v sobotu vo Venture rozhodne nechýbala. V porote okrem Katonu rozhodoval aj odborník Ľubomír Brezovický a Jaroslav Gregorec ako aj majiteľ reštaurácie Ventura Ladislav Házik, ktorý bol s priebehom súťaže a účasťou družstiev spokojný. Ako povedal, vybrať víťazov nebolo jednoduché. Podľa jeho slov preto všetkých zúčastnených ohodnotili certifikátom "Skoro najlepšia klobása". Prvenstvo si však vyslúžil tím Zahorany. Ocenenie najstaršieho súťažiaceho si odniesol Vladko Kanát z Rimavskej Soboty, ktorého družstvo sokoliarov pripravovalo aj kotlíkovú kapustnicu.

[su_media url="https://www.youtube.com/watch?v=HjpwfsKlRso" width="600" height="388"]

Najzaujímavejší štýl pri príprave klobás podľa Házika preukázala dvojica Marian Žúdel a Michal Bitala. "Všetko robili ručne," zhodnotil pochvalne organizátor súťaže a dodal, že po pozitívnych ohlasoch už chystajú ďalšiu výzvu pre šikovných zabíjačkových majstrov. V sobotu, 8. marca, sa bude vo Venture súťažiť o najlepšiu hurku a tlačenku.

[nggallery id=1312]

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross