No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Ožíva viac ako 150 ročná tradičná výroba Klenoveckého syrca

jan-kerestesZačiatok tohto roka bol pre tradičný, už takmer zabudnutý výrobok z Rimavskosobotského okresu výnimočný. Európska komisia zapísala do registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení syr vyrobený z ovčieho, ale i kravského mlieka, a to Klenovecký syrec – polotvrdý zrejúci syr, ktorého výroba sa historicky viaže k regiónu, prvý zachovaný písomný materiál pochádza z roku 1850.Významný podnet na „vzkriesenie“ výrobku prišiel približne pred štyrmi rokmi na folklórnych slávnostiach, Klenovskej rontouke, kde sa konala súťaž o najlepší Klenovecký syrec. Odvtedy v okolí Klenovca začal narastať počet záujemcov o chov oviec a s tým spojená výroba miestneho výrobku. Tento rok sa na slávnostiach prezentovali traja výrobcovia tradičného Klenoveckého syrca. Jeden z prvých iniciátorov oživenia tradičnej výroby syrca bol Ján Keresteš, odborník v oblasti chémie, biológie a mikrobiológie.
klenovecky-syrec1„Klenovecký syrec je klenotom slovenského syrárstva. Je históriou, ktorá nás identifikuje vo vecnom, ale aj v kultúrnom a historickom ponímaní,“ povedal pre Rimava.sk Ján Keresteš. Podľa jeho slov bol syrec počas Uhorska vyvážaný do Viedne, Budapešti či Bavorska. „Klenovecký syrec si objednal aj arciknieža Štefan,“ doplnil Keresteš.

Jeho špecifickosť spočíva najmä v postupe výroby. „Vo všetkých syroch vyrábaných priemyselne v obrovských množstvách sú použité iné technologické postupy a používa sa iná mikroflóra. V syrci je pôvodná mikroflóra, ktorá v klenoveckej oblasti je,“ priblížil a zároveň dodal, že prezentované syry na rontouke boli prvé produkty robené po 150-tich rokoch tradičným postupom. „Celkove sme mali na rontouke 16 kusov kilových a dvojkilových syrov, ktoré môžem hodnotiť, že na prvýkrát sa podarilo urobiť s takým 70 až 80 percentným ukazovateľom kvality,“ uviedol Keresteš, podľa ktorého je to veľa, pretože pred 400 až 500 rokmi ľudia nemali dnešné vyspelé technológie a nevedeli čo je to teplomer, nevedeli posúdiť kyslosť či odvážiť množstvo. „A práve preto je Klenovecký syrec unikát, ktorý má v tomto zmysle kultúrnu a historickú hodnotu,“ zdôraznil.

Klenovecký syrec je polotvrdý syr, údený alebo neúdený, v tvare bochníka či hranola. Základnou surovinou na výrobu Klenoveckého syrca je ovčie alebo kravské mlieko. Povrch syra je uzavretý a má osobitnú mozaiku – vtlačený kruh, v ktorom je kríž alebo štvorlístok a z toho vychádzajúce lúče slnka. Ornamentika symbolizuje zem, vesmír, slnko a múdrosť predkov.

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články
FOTO/VIDEO: Klenovskú Rontouku zakončili folkloristi veľkolepým predstavením, zapísala sa aj do knihy rekordov
FOTO/VIDEO: V Klenovci to žije folklórom, na Rontouku prišli aj Poliaci


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross