No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Peter Együd z R. Soboty patrí k najlepším naturálnym kulturistom sveta

Medzi najlepších naturálnych kulturistov sveta sa po uplynulom víkende zaradil aj Rimavskosoboťan Peter Együd. Ako jediný zástupca zo Slovenska vo svojej váhovej kategórii do 75 kg obsadil na Majstrovstvách sveta UIBBN (Union for Natural Body Building) naturálnej kulturistiky a fitness štvrté miesto. Na majstrovstvách, ktoré sa prvýkrát konali na Slovensku v Martine, 44-ročnému Peťovi konkurovalo osem pretekárov, z Európy ale aj Južnej Afriky. Ako sa na túto významnú súťaž pripravoval, čo všetko si odriekol, komu vďačí za pomoc a podporu a tiež to, aké má ďalšie plány, prezradil v rozhovore pre Rimava.sk.

Od súťaže uplynulo len pár dní...Aký je to pocit byť medzi najlepšími na svete v tom, čo robíš?
Som nadmieru spokojný, o to viac, že to bola moja prvá takzvaná „profesionálna“ svetová súťaž.. Na vyšších európskych a svetových súťažiach sa hodnotí šesť medailových miest a nie tri, takže nebudem skromný - štvrté miesto je podľa mňa slušný výkon.

Na Majstrovstvá sveta sa asi nejde len tak, čo im predchádzalo?
Bolo potrebne absolvovať Majstrovstvá Slovenska „Kežmarská grand prix“ týždeň pred svetovým šampionátom. Tu som obsadil druhé miesto a tým som sa nominoval.

Kedy si si predsavzal, že to dotiahneš až sem?
V roku 2010 som absolvoval dve súťaže, kde som sa umiestnil na treťom a piatom mieste. Tá druhá súťaž ma trochu sklamala, čo sa týka rozhodovania, nakoľko minimálne o dve miesta som mal byť lepšie hodnotený, tvrdím to nielen ja ale aj odborníci. Prijal som verdikt rozhodcov, avšak povedal som si „ešte vám to ukážem“ 🙂 Takže som mal takmer dva roky na kvalitnú prípravu.

Prezraď, v čom spočívala?
Drina, pot, nervy, hlad, vyčerpanosť - tak by sa to dalo zhrnúť pár slovami. V prvej fáze som sa zameral na svalový rozvoj a jeho kvalitu.. Dôkladne som si dal záležať na slabších svalových partiách, aby telo bolo v maximálnej symetrii a v objeme. V tejto fáze sa moja váha pohybovala medzi 85 a 90 kg. V druhej fáze som sa zameriaval na formovanie a tvarovanie svalových skupín pri váhe cca 80-85kg no a v tretej fáze som mal na starosti znížiť na minimum medzisvalový a podkožný tuk a udržať v maximálnom možnom objeme svalovú hmotu.

To znie dosť zložito. S ktorou svalovou partiou si bol najviac spokojný a naopak, pri ktorej si sa „natrápil“?
Z predchádzajúcich skúseností som vždy vedel, že mám dobré chrbtové a brušné svaly a že tieto partie mi nebudú robiť problémy .
Závidíme...
(smiech) No, najviac som sa potrápil s nohami. To bola vždy moja genetická slabina, ale zdolal som túto bariéru a podarilo sa mi skvalitniť, dá sa povedať, o 100 percent moje stehienka (smiech). Samozrejme, po konečnom prehodnotení som zistil, že som transformoval k lepšiemu celé telo oproti roku 2010 a to ma potešilo. Hlavne prsné svalstvo, ramenné a bicepsové svaly.

Podľa toho, ako si opísal prípravy, si išiel s váhou dole. Akú si mal súťažnú váhu?
Na prezentáciu a váženie, ktoré sa na vyšších profesionálnych súťažiach konajú deň vopred, som sa dostavil s váhou 74,6kg, takže veľa nechýbalo, aby som presiahol moju povolenú váhu. Ale táto váha už bola, dá sa povedať, čistá svalová hmota, asi 4 percentá tuku v tele. A podľa ohlasov vo veľmi dobrej kvalite...

Aké boli hodnotenia poroty?
Ten, kto už súťaženie pozná, vie, že snom každého pretekára na pódiu je to, aby bol medzi prvými vyvolaný porotou, lebo to znamená, že bojuje o prestížne miesto, no mne to vyšlo, nakoľko si ma hneď vyžiadal prvý rozhodca aj spolu s ďalšími tromi súpermi. Veľmi ma to potešilo a samozrejme aj divákov, čo dali najavo silným potleskom a krikom. Znamenalo to, že bojujem o miesto 1- 4. Ďalšia radosť prišla, keď nás vyvolal aj ďalší rozhodca, aj tretí aj štvrtý. No ale tu už sranda končila, nakoľko zopakovať štyrikrát základné pózy by som prirovnával asi tak k 3-hodinovému kolečkovému tréningu s najťažšími váhami.

Musel si si teda na súťaž pripraviť nejakú zostavu? Ako na súťaž krásy? (smiech)
No asi tak. Svoju voľnú zostavu si vždy robím a pripravujem sám, s hudbou mi pomáhajú kamaráti a skladajú ju podla mojich požiadaviek. Zotrvávam pri zostavách, kde sú spojené elementy estetiky a hardcore. Vždy začínam s pomalou hudbou, s estetickými pózami, vybral som si filmovú hudbu „color of the night“. Tá potom prechádzala do prebúdzajúceho sa robota, ktorý sa predstavil s hlasom „Hi, my name is Peter, I´m slovak natural bodybuilder“ a prešla do hardcore hudby a drsnejších póz..Malo to úspech a vyvolalo to dosť intenzívny ošiaľ medzi divákmi. No a presne o to mi išlo.

[media url="http://www.youtube.com/watch?v=lKQLwF3rWEg" width="600" height="388"]

Kto ti pomáhal s prípravou?
Mám kamaráta v Banskej Bystrici, ktorý mi pripravil zaujímavú zmenu vo všetkom oproti roku 2010. A v záverečnej fáze za veľa vďačím ďalšiemu kamarátovi Rolandovi Brosmanovi z Roland Fitness, ktorý sa venuje kulturistike tak isto ako ja dlhé roky a má bohate skúsenosti. Tiež súťažil a dosť úspešne. On bol so mnou do poslednej chvíle súťaže a za to som mu veľmi vďačný. Čo sa týka psychickej a duševnej prípravy, vďaka patrí v prvom rade jednému môjmu sponzorovi (je ich viac) Jánovi Petíkovi. Ten je zároveň aj mojim klientom – veľmi úspešným (schudol pri mne cca 30kg). Za podporu pred aj po súťaži ďakujem aj klientovi Zsoltovi Konyovi. Svoje si pri mne prežila aj moja priateľka, takže ďakujem aj jej. Samozrejme tiež mojej Rock Body skupine a niektorým individuálnym klientom, ktorí mi fandili a držali palce. No a nesmierne veľké poďakovanie aj sponzorom, ktorí mi zabezpečili financie pre túto náročnú prípravu ale nechcú byť menovaní a ja to v tejto chvíli rešpektujem. Osobitne chcem vyzdvihnúť aj Laciho Házika (Ventura Caffe Restaurant), ktorý mi zabezpečuje veľmi kvalitnú predprípravnú aj predsúťažnú stravu v jeho reštaurácii, a okrem toho mi poskytol aj financie na prípravu.

Keď sme už pri jedle, do akej miery súťaž ovplyvnila tvoj jedálniček?
Pred súťažou sa rozhoduje vlastne o pódiovej forme, takže tam je nutné vedieť šikovne a hlavne správne zvoliť pomer sacharidov, bielkovín a tukov aj pitného režimu a k blížiacemu sa „dňu D“ to správne načasovať. Najviac ma mrzelo, že som sa musel vzdať bylinkových palaciniek, ktoré robia vo Venture úplne geniálne.

Vráťme sa ešte späť k samotnej súťaži. Na čo si myslel, keď ti oznámili výsledok?
Vieš, keď už stojíš v top 6 na svete, tak už vtedy si šťastný. No keď som začul, že šiestu aj piatu priečku obsadil niekto iný, skoro som vyskočil od radosti. Cez prestávku sa ku mne dostali neoficiálne informácie, že ma tipujú na 2.- 3. miesto, ale keď vyhlásili, že som skončil štvrtý, radosť bola taká istá. Myslím, že ľudia, ktorí vidia fotky, dokážu jednotlivé priečky aj sami zaradiť a zhodnotiť, komu aká patrí.

Čo pre teba znamená takéto umiestnenie?
V prvom rade zdvihne vlastné sebavedomie, upevní dobrý pocit z tohto športu a životného štýlu, a „schladí“ tých, ktorí mi neverili a ktorí len závidia.

A oslava? Už si nejakú stihol?
Oslava ešte len bude. Tento víkend ma ešte čaká dvojdňové štúdiové fotenie v Dunajskej Strede s reprezentáciou a v Rimavskej Sobote osobné. Takže som sa riadne ešte ani nenajedol (smiech) Musíme si na fotenie udržať aspoň 90 – percentnú formu. Laci Házik má z toho obrovský strach, lebo sa bojí, že keď sa mi tento trojtýždňový hladový maratón skončí, pri mojich chutiach Ventura skrachuje (smiech).

Aké máš ďalšie plány v kulturistike?
Od jedného top sponzora som dostal nesmierne veľkorysú ponuku, ktorá doteraz bola len mojim snom a to umožnenie pripraviť sa na Natural Olympia 2013 v Reno (neďaleko Las Vegas). Je to pre mňa pocta a obrovská výzva, ku ktorej niet čo dodať. Týždeň na to by som absolvoval Majstrovstvá Sveta UIBBN 2013, ktoré sú ešte miestom neurčené. (Španelsko, Francúzko, Taliansko?). Takže si myslím, že ambície mám a plány sú jasné. Už len cvičiť a pripraviť sa na 110% .

Držíme palce.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Archív Petra Együda / Článok sponzorovaný Ventura Caffe Restaurant
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.

[nggallery id=860]


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross