No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Do Rimavskej Soboty prídu variť typické maďarské jedlá. Pozrite sa, aké!

19. novembra 2014 |  | |

cierny-orol-rimavska-sobotaPosledný novembrový týždeň sa v prevádzkach Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOS) v Rimavskej Sobote ponesie v znamení maďarskej kuchyne. Tradičné špeciality prídu do SOŠOS odprezentovať a navariť majstri a žiaci z partnerskej strednej školy z Egru, župy Heves.

V zariadeniach SOŠOS Čierny orol na Hlavnom námestí a v Junior komplex na Železničnej ulici bude mať verejnosť možnosť ochutnať viacero druhov jedál. Kuchári pripravia halászlé a fazuľový guľáš, medzi hlavnými jedlami stravníci nájdu typické dobroty ako rezeň Puszta, rebierko Bakonyi, hortobáďske mäsové palacinky alebo halušky somlói. Pochúťkou bude aj karé Budapest či stehno Gödöllői.

Týždeň maďarskej kuchyne začína v pondelok, 24. novembra, nadväzuje na tradičnú spoluprácu dvoch partnerských škôl. Minulý mesiac si študenti a majstri vyskúšali varenie slovenských špecialít v Maďarsku. Pod vedením majsterky odbornej výchovy Judity Melišíkovej a šéfkuchára Čierneho orla Jaroslava Švagerka pripravovali liptovský špeciál, gemerské guľky s údeným mäsom či jahňacinu s haluškami a kyslou kapustou. Na zahájenie prišiel navariť špeciality kulinársky expert Peter Kulhány. Podľa riaditeľa SOŠOS Jaroslava Bagačku, cieľom akcie je najmä spolupráca škôl, výmena skúseností a nových receptúr ako aj nadviazanie neformálnych vzťahov.

 

Týždenné menu
24. 11. - 28. 11. 2014

Pondelok/Hétfő:
Polievky/Levesek:
Krkovičková/Orjaleves
Haláslé /Halászlé
A menu: Cesnaková cigánska pečienka s hranolkami/Fokhagymás czigánypecsenye, hasábburgonya
B menu: Kuracie prsia plnené ovocím, zemiakové pyré s pažítkou/Gyümölcsel töltött csirkemell, metélőhagymás burgonyapüré
C menu: Kuracie prsia Magyaróvári, zemiakové pyré s pažítkou/Magyaróvári csirkemell, metélőhagymás burgonyapüré
Desszert: Halušky Somlói/Somlói galuska

Utorok/Kedd:
Polievky/Levesek:
Lapačka mládenca/Legényfogó leves
Haláslé /Halászlé
A menu: Vyprážané kuracie prsia plnené syrom a šunkou, zemiaky s petržlenom/Sajttal és sonkával töltött csirkemell rántva, petrezselymes burgonya
B menu: Perkelt z kuracieho stehna, halušky/Csirkecomb pörkölt, galuska
C menu: Rebierko Bakonyi, halušky/Bakonyi sertésborda, galuska
Desszert: Halušky Somlói/Somlói galuska

Streda/Szerda:
Polievky/Levesek:
Fazuľová polievka Jókai/Jókai bableves
Haláslé /Halászlé
A menu: Rebierko a la Budapest, hranolky/Sertésborda Budapest-módra, hasábburgonya
B menu: Rebierko na mäsiarsky spôsob, hranolky/Sertésborda hentes-módra, hasábburgonya
C menu: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom/Aranygaluska, vaníliamártás
Desszert: Halušky Somlói/Somlói galuska

Štvrtok/Csütörtök:
Polievky/ Levesek:
Gulášová polievka/Gulyásleves
Haláslé /HaIászIé
A menu: Debrecínska plnená kapusta/Debreceni töltöttkáposzta
B menu: Prekladaná kapusta Erdélyi/Erdélyi rakott káposzta
C menu: Plnené kuracie stehno Gödöllői, rizi-bizi/Gödöllői töltöttcsirkecomb, rizi-bizi
Desszert: Halušky Somlói/Somlói galuska

Piatok/Péntek:
Polievky/Levesek:
Palócka polievka/Palócleves
Haláslé /Halászlé
A menu: Držky s kolienkom, pastierska tarhoňa, kapustový šalát/Csülkös pacal, pásztortarhonya, káposztasaláta
B menu: Kolienko na spôsob pekárky, zemiaky opekané v piecke/Csülök pékné módra, kemencés burgonya
C menu: Karpatský jazvečík, zeleninová ryža/Kárpáti borzacska, zöldséges rizs
Desszert: Halušky Somlói/Somlói galuska

Päťchodové menu slávnostného obedu (24. november)

 

Studené predjedlo: Jelenia paštéta s vinegrette rezancami
Hideg előétel: Szarvaspástétom vinegrette vagdalékkal

Polievka: Haláslé zo sumca na maďarský spôsob
Leves: Magyaros harcsa halászlé

Teplé predjedlo: Roston tofu s guľkami z prosa a cesnakovou omáčkou
Meleg előétel: Roston tofu köles gombóccal és fokhagymamártással

Hlavné jedlo: Špikovaný diviak s mandľovými zemiakovými kroketami a omáčkou z lesného ovocia
Főétel: Tűzdelt vaddisznó mandulás burgonyakrokettel és erdei gyümölcsmártással

Dezert: Halušky SOMLÓI
Desszert: Somlói galuska

Zdroj: Rimava.sk, SOŠOS Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross