Rimavskými Janovcami sa v závere mesiaca apríl niesla vôňa domácich zabíjačkových špecialít a rôznych druhov guľášu. Rovnako nebola núdza ani o spev a tanec na pódiu či o detský krik na trampolíne a nafukovacom hrade. Na štvrtom ročníku Obecnej zabíjačky sa na námestí v R. Janovciach stretli podľa starostu obce Stanislava Krahulca šikovní mäsiari, kuchári a všetci tí, ktorí boli zvedaví na pravú domácu zabíjačku. „Mäsiari začali s prácami o 7-mej hodine ráno a návštevníci mohli sledovať priebeh celej zabíjačky, od rozoberania krmníka až po prípravu klobásy, jaternice, obarovej slaniny či škvarkov,“ priblížil starosta pre Rimava.sk.
Návštevníci podľa jeho slov však neodišli s prázdnym bruchom. „Záujemci mohli ochutnať okrem zabíjačkových špecialít aj výborne pripravený baraní guľáš, guľáš z diviny, guľáš z bravčového mäsa, fazuľový guľáš a kapustnicu,“ priblížil Krahulec a dodal, že na varení sa podieľali aj spoločenské organizácie v obci.
Zabíjačkové hody v Rimavských Janovciach sa neobišli bez bohatého sprievodného programu. Ako starosta spomenul o dobrú náladu počas príprav špecialít sa postaral heligonkár Jaro Petrinec, Peter Lali, Berky Ján. „Na poludnie vystúpili folklórne súbory Háj a Új Gömör,“ uviedol a dodal, že návštevníci si mohli pozrieť aj prácu rezbára Milana Porubiaka z Bottova a kováča Sama Dovalu z Rimavskej Soboty.
Zdroj: Rimava.sk