No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Februárovým predmetom v múzeu sú drevené plastiky

1. februára 2010 |  | 

Gemersko-malohontské múzeum predstavuje ďalší predmet mesiaca. Januárovú prezentáciu bronzového pokladu striedajú drevené plastiky. Ako Rimava.sk informoval zástupca riaditeľky Dalibor Ďuriš, február bude patriť kultúrnej tvorbe Juraja Mertuša. Návštevníkov múzea čakajú umelecká diela inšpirované tradičnou kultúrou rodnej obce autora. Fascinácia gemerským zbojníkom Michalom Vdovčíkom, ako aj postáv jeho družiny bola zachytená do viacerých drevených plastík. Tieto počiatky vystriedalo zobrazenie jednoduchých dedinských ľudí pri práci a zábave. Vzťah tvorcu k rodnému regiónu a ľuďom v ňom žijúcich je viditeľný aj pri konkrétnych zobrazeniach nočného strážnika – vartáša,  pastierky, ženy pri pradení, tanečníkov či píšťalkára.

Zhotovené sú z orechového, lipového dreva a dreva čremchy neskorej, ktoré dodáva plastikám charakteristickú červenkastú farbu. Diela sa nachádzajú v zbierkach rimavskosobotského múzea už od roku 1981.

Okrem výroby drevených plastík sa Juraj Mertuš venoval aj tvorbe detských zvukových hračiek ako kukučka, štebotka, piždik, ktoré už boli takmer zabudnuté. Za túto prácu, teda za hľadačstvo pôvodných foriem zvukových nástrojov Gemera, získal v roku 1984 cenu doktora Ladislava Lenga.

Ing. Juraj Mertuš (1925 – 1994) sa narodil v obci Gočovo ležiacej v juhovýchodnej časti Slovenského Rudohoria. Po štúdiách na dnešnej Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre pracoval ako zootechnik na miestnom družstve, neskôr ako rezbár pre Komunálne služby v Dobšinej. Vzťah k práci s drevom získal od svojho otca tesára, ktorému už v mladosti pomáhal.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross