No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Festival interpretov tradičnej ľudovej cimbalovej hudby

30. novembra 2016 |  | 

festival-cimbalovej-hudbyRimavskosobotský Dom kultúry zaplnia tóny tradičnej ľudovej maďarskej cimbalovej hudby. Festival viacerých interpretov z Budapešti doplní tento rok aj Agnesa Lévayová z Rimavskej Soboty. V poradí 11-ty ročník tohto festivalu, ktorý organizuje Občianske združenie Dúha, začína v nedeľu, 11. decembra o 14:15 hod., v Dome kultúry v Rimavskej Sobote. Ako ďalej Rimava.sk informoval Ernest Lakatoš z OZ Dúha po minulom úspešnom jubilejbom ročníku, kedy bola zaplnená celá sála Domu kultúry, sa rozhodli pokračovať v tradícii.

festival-cimbalovej-hudby1Podľa jeho slov začínali ako skupina nadšencov maďarských tónov a usporiadali regionálnu súťaž maďarských melódií a piesní. „V tej dobe na objavenie úspešných a talentovaných mladých hudobníkov vznikla súťaž pre Prímášov s názvom Czinka Panna. Speváci maďarských melódií a piesní však nemali príležitosť predstaviť sa a vystupovať na žiadnych súťažiach,“ priblížil Lakatoš, podľa ktorého sa v začiatkoch predstavili len amatérski speváci z okolia Gemera. „V súčasnosti toto podujatie už prekročilo hranice viacerých štátov ako je Maďarsko a jedna speváčka bola z Holandska,“ dodal Lakatoš.

Niekoľko ročníkov bolo podľa neho v Šimonovciach, no pre rozrastajúci sa počet záujemcov organizujú festival v Rimavskej Sobote. Na javisku tohtoročného podujatia sa predstavia súťažiaci ako Csank Tímea, Berki Gyula, A.Seres Irén, Balogh Károly, Váradi Ivett či Jurász József. Sprievodnú cimbalovú kapelu povedie Sándor János z Budapešti.

Pozrite si vystúpenie Kalocsai Zsuzsa z minulého roku.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross