No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Folkloristi z celého okresu sa postarali o pestrý program

13. novembra 2017 |  | 

Piatkový folklórny večer sa niesol v znamení tanca, hudby a spevu. Už popoludní členovia folklórnych kolektívov, z okresu Rimavská Sobota so svojimi vedúcimi mali vzdelávacie aktivity, hudobné a spevácke tvorivé dielne, v rámci projektu Čarovná studnička.

Ako Rimava.sk informovala organizátorka podujatia Stanislava Zvarová, Gemersko-malohontské osvetové stredisko, v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Rimavskej Sobote, organizovali Folklórny večer, ktorý pritiahol širokú verejnosť a sála Domu kultúry sa zaplnila takmer do posledného miesta. „Folklórny večer bol prehliadkou folklórnych kolektívov, sólistov inštrumentalistov, spevákov a speváckych skupín okresu Rimavská Sobota,“ hovorí Zvarová.

V programe sa predstavili detské folklórne kolektívy z Rimavskej Soboty, ako Hájiček, Hájik, Lieskovček, Podkovička a strieborná slávica Slovenska Alžbetka Váradiová z Klenovca. Zo sólistov inštrumentalistov sa predviedol fujarista Dušan Ceber a heligonkár Jaroslav Petrinec z Folklórneho súboru Rimavan z Rimavskej Soboty, heligonkári Viktor Brádňanský , Tomáš Plavucha a Kristián Pockľan z Folklórneho súboru Vepor z Klenovca. Ďalej účinkovali ženské spevácke skupiny Skaliny z Hnúšte, ŠéjHáj z Rimavskej Soboty, Mužská spevácka skupina Húžva z Hnúšte. Tanečné choreografie z Malohontu a Gemera predstavili Folklórny súbor Vepor z Klenovca a Folklórny súbor Háj z Rimavskej Soboty. O ľudové hudby sa postaral súbor Vepor z Klenovca pod vedením primáša Dávida Oláha, Ľudová hudba Michala Šimku z Hnúšte, detská ľudová hudba FS Háj.

„Hosťom podujatia bola Ľudová hudba Ondreja Hlaváča z Gočova, ktorý zároveň viedol aj hudobno-spevácku dielňu piesní z Horného Gemera,“ povedala Zvarová. Na záver podujatia sa mohli zapojiť aj diváci, spoločne s folkloristami si zaspievali tradičné ľudové piesne. „Nech čarovná studnička nášho gemersko-malohontského folklóru nevysychá, nech naďalej jej pramene majú svojich priaznivcov, pokračovateľov,“ podotkla organizátorka. „Veľké poďakovanie patrí všetkým účinkujúcim a ich vedúcim, rovnako aj tým, ktorí prišli podporiť podujatie svojou účasťou,“ dodala na záver Zvarová. Projekt podporil Fond na podporu umenia.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross