No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kokava opäť privítala mladých umelcov, začali sa obľúbené LETAVY

8. augusta 2011 | |  | | |

Rekreačné stredisko Kokava Línia na niekoľko dní opäť privítalo mladých umelcov zo Slovenska i zo zahraničia, ktorí včera spoločne odštartovali LETAVY, obľúbený tábor výtvarníkov, literatúry, fotografie a divadla. Hneď po slávnostnom otvorení 26. ročníka sa síce o slovo prihlásila búrka, atmosféru prvého večera to však nepokazilo.  "Letaváci" v zábave pokračovali v pripravených stanoch, ktoré zabezpečili organizátori.

Približne 250 účastníkov bude až do konca týždňa tvoriť pod vedením skúsených lektorov v niekoľkých dielňach. Novinkou je návrat grafiky, dielňa Experimentálny šperk a malý objekt ako aj Autorské a experimentálne divadlo, chýbať ale nebude ani maľba, keramika, literárna dielňa, pantomíma, hudobno-textárska dielňa či tanečná tvorba.

LETAVY aj tento rok obohatia večerné hudobné seansy, happeningy, autorské čítania účastníkov dielní, vystúpenia hudobných skupín, improliga - divadelné improvizácie i premietanie študentských filmov.

.

LETAVY založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako každoročný plenér bývalých študentov školy (odkiaľ pochádza i názov LETAVY – Letný tábor výtvarníkov). Pôvodný zámer sa postupne zmenil do dnešnej podoby a prirodzenou cestou vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku nielen počtom účastníkov, ale aj počtom a kvalitou ponúkaných dielní.
Podľa zakladateľa tábora Mariana Lacka sa dosiaľ na Letavách zúčastnilo takmer 6000 profesionálnych i neprofesionálnych priaznivcov umenia zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Nemecka, Rakúska, Ukrajiny, Fínska, Holandska, Chorvátska, Juhoslávie, Rumunska, Angoly, Talianska, USA i Jordánska. Rozšírilo sa i zameranie plenéru, ktorý sa popri výtvarných dielňach rozrástol o dielňu fotografickú, divadelné, literárnu, tanečnú i hudobno – textársku. V pôvodnom rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote sa Letavy konali 17 rokov. Po začatí rekonštrukcie Kurinca sa šesťkrát uskutočnili na Krokave a tretí rok v rekreačnom stredisku Kokava – Línia, v okrese Poltár.

Dvadsiaty šiesty ročník umeleckého tábora LETAVY organizujú Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota a Občianske združenie Oxymoron v spolupráci so Základnou umeleckou školou. Podporili: Ministerstvo kultúry SR, BBSK, Slovenské elektrárne a.s., Bezpečnostná služba Patrol and Guard, Spoločnosť RSNET, Lekáreň Média a iní. Hlavný mediálny partner: regionálne internetové noviny www.rimava.sk, Mediálni partneri: TV LocAll, GTV.

Zdroj: Rimava.sk, PR-článok

.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross