No active "ca-sidebar-197687" sidebar

MALÉ TERIAKOVCE: Vzácny strop v gotickom kostole čaká reštaurátorský prieskum

13. septembra 2013 |  | |

kostol Male TeriakovceVzácny kazetový strop v gotickom evanjelickom kostole v Malých Teriakovciach je v havarijnom stave, potrebuje opravu. Tej však musí predchádzať reštaurátorský prieskum, zrealizovať by ho mali ešte v tomto roku. Ako pre Rimava.sk potvrdil námestný farár Evanjelického cirkevného zboru v Hrachove Ondrej Majling, ministerstvo kultúry podporilo projekt sumou 3 400 eur. Podľa jeho slov sú niektoré kazety stropu prehnité a odchýlené, preto dúfa, že získané peniaze pokryjú nielen prieskum, ale aj základnú sanáciu. Následne by sa chceli pustiť do celkovej opravy. "Budeme opäť nútení hľadať peniaze cez projekt, zapojiť sa do výziev a žiadať o grant," povedal námestný farár a dodal, že z vlastných zdrojov by takúto investíciu nevedeli financovať.

V gotickom kostole naposledy vymieňali podlahy a lavice, pribudlo aj "archeologické okienko", vďaka ktorému môžu návštevníci vidieť základy objaveného presbytéria. Ako Ondrej Majling ďalej spomenul, tieto práce sa uskutočnili v roku 2008.

Národná kultúrna pamiatka z 15. storočia stále slúži veriacim. Každú prvú nedeľu v mesiaci je miestom konania Služieb Božích. Podľa slov farára je výnimkou len zimné obdobie, kedy je prístup ku kostolu náročnejší.

Pustia sa aj do opravy oltára v hrachovskom kostole

Evanjelický cirkevný zbor v Hrachove sa prostredníctvom projektu uchádzal aj o financie na  reštaurovanie renesančného oltára v hrachovskom kostole. Ministerstvo kultúry na tento účel schválilo dotáciu 6 tisíc eur. Ako Rimava.sk vlani informovala, unikátny oltár zo začiatku 17. storočia napadli červotoče. Minulý rok získal cirkevný zbor od ministerstva peniaze na prieskum a projektovú dokumentáciu, teraz sa pustia do samotnej opravy.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross