No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: V Dome kultúry začne celoštátna súťaž v prednese poézie a prózy v maďarskom jazyku. Časť venujú aj spomienke

27. apríla 2017 |  | 

V Rimavskosobotskom Dome kultúry začne dnes celoštátna súťaž Mihálya Tompu v prednese poézie a prózy v maďarskom jazyku. V poradí 26. ročníka umeleckého prednesu poézie a prózy, zhudobnených básní a divadla poézie sa podľa organizátorov zúčastní vyše 400 účastníkov z celého južného Slovenska, okrem súťažiacich aj ich učitelia a rodičia. „Len súťažiacich má byť viac ako 240," informovala Rimava.sk členka organizačného výboru Elvíra Povinská. Počas trojdňového podujatia budú súťažiť v siedmich kategóriách od najmladších až po dospelých. Pripomenú si aj tých, ktorí už nie sú medzi nami. Prvým, na koho si spomenú, bude herec László Csendes z Maďarska, ktorý pochádzal z Rimavskej Soboty a bol aj zakladateľom Košického divadla Thália. „Vlani sme ho tu mali ešte aj ako účinkujúceho a aj ako porotcu," povedala Elvíra Povinská. Na dnešnom zahájení si spomenú aj na bývalého predsedu celoslovenského Csemadoku Pétera Kollára.

„Tento ročník je výnimočný tým, že si pripomíname 200. výročie narodenia Mihálya Tompu, podľa ktorého je prehliadka pomenovaná. Pri tejto príležitosti OZ Oxymoron pripravil pre účastníkov výstavu s názvom Tompa Mihlály „Fiam, csak énekeljetek“. Jej otvorenie je naplánované v prvý deň podujatia v Galérii Ganevia v Dome kultúry, kde sa prehliadka a súťaž koná,“ povedala Csilla Tóthová, predsedníčka OV Csemadok. Výstava bude otvorená o 18.00 hod., záujemcovia ju budú môcť navštíviť aj po ukončení súťaže do 19. mája 2017.

Organizátori si na posledný aprílový víkend v Rimavskej Sobote pripravili bohaté sprievodné podujatia, ktoré sú zdarma prístupné aj širokej verejnosti. Zhudobnenými básňami sa publiku predstaví Skupina Borostyán z Komárna. Hercov Jókaiho divadla, Evu Bandor a Istvána Olasza uvidíme v poetickom pásme Szer+elem+ez, študenti Gymnázia Jánosa Sellyeho vystúpia s muzikálom z hitov rockovej kapely Neoton Família. Divadlo Csavar zahrá hru od Jánosa Aranya „Buda halála“ a najmenších zabaví s interaktívnou rozprávkou Kuttyomfitty Társulás z Veľkého Medera. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže a galaprogram bude 29. apríla v sobotu o 19.00 hod. v divadelnej sále.

Pozrite si minuloročný krátky zostrih z 25. ročníka celoslovenskej súťaže Mihálya Tompu.

Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Republiková rada Csemadoku, organizátorom Oblastný výbor Csemadoku v Rimavskej Sobote. Podujatie finančne podporili Úrad vlády SR, Ministerstvo školstva SR a BBSK.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross