No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V GMM vystavujú život a dielo básnika Ivana Kraska

14. júla 2008 |  | 

Približne dvesto archívnych, knižničných a múzejných dokumentov, fotodokumentov, redaktorskou rukou písané poznámky zo života a diela zakladateľa slovenskej poézie Ivana Kraska boli verejnosti sprístupnené na dnešnej vernisáži výstavy v Gemersko-Malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote s rovnomenným názvom - Život a dielo básnika Ivana Kraska. Ako pre Rimava.sk povedala riaditeľka Gemersko-Malohontského múzea Oľga Bodorová, výstava významného rodáka sa na pôdu Gemera-Malohontu vracia po 32 rokoch a je venovaná spomienke na päťdesiate výročie, ktoré uplynulo od Kraskovho úmrtia. Výstava bude podľa Bodorovej vhodnou učebnou pomôckou najmä pre študentov, ako aj pre každého návštevníka, potrvá do 20. septembra.

Jozef BeňovskýKomisár vstavy Jozef Beňovský sa pre Rimava.sk vyjadril, že túto výstavu pripravovali približne tri mesiace a zaujímavosťou je, že obsahuje dokumenty, ktoré sa na verejnosti objavujú po prvýkrát. Patrí medzi ne málo známa Kraskova korešpondencia s Milanom Rastislavom Štefánikom a s Kraskovou manželkou Ilonou Kňažovičovou, originálny zápisník z Brašova, kde Krasko začínal tvoriť a približne dvadsať obrazov. Medzi ďalšími vystavovanými predmetmi, ktoré podľa Beňovského zaujmú, patrí približne 150 dokumentárnych fotografií, ktoré predstavujú celý život a tvorbu Ivana Kraska. Od rodného domu, cez dokumenty zo Sedmohradska, školy – učiteľský a profesorský zbor a vysvedčenia z Prahy. Zaujímavé sú kontakty s Teréziou Vansovou, ktorej posielal svoje prvé básne pod pseudonymom Janko Cigáň, ako aj Klobúky a Slané, kde vznikla jeho podstatná časť básnikovej tvorby. „Súčasťou výstavy sú inojazyčné preklady Kraskovho diela, v ruštine, maďarčine, češtine, nemčine a angličtine“ uzavrel Beňovský.

Básnik a prozaik Ivan Krasko, vlastným menom Ján Botto, sa narodil v roku 1876 v Lukovištiach. Bol najvýznamnejším predstaviteľom slovenskej moderny. Vyštudoval chemické inžinierstvo na ČVŠT v Prahe, kde bol členom spolku Detvan. Pôsobil ako chemik v Čechách, po prvej svetovej vojne a vzniku ČSR bol poslancom i senátorom. Od roku 1943 žil v Piešťanoch. Zaujal už svojou prvou básnickou zbierkou Nox et solitudo. Jeho filozofické verše i intímna lyrika vyvrcholili v zbierke Verše. Autor próz Naši, Svadba, Almužna a novely List mŕtvemu. Prekladal z tvorby rumunského básnika M. Eminesca a z nemeckej literatúry. Zomrel 3. marca 1958 v Bratislave, pochovaný je v Lukovištiach.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross