No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V zrekonštruovanej galérii vystavujú poprední slovenskí a českí umelci

11. januára 2010 | |  | 

V zrekonštruovanej Mestskej galérii na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote vystavujú svoje diela poprední slovenskí a českí umelci. Ako pre Rimava.sk uviedla kurátorka výstavy Gabriela Garlatyová, výstavu „Bienále maľby II.?“ doposiaľ videlo viac ako 400 záujemcov nielen z mesta či zo Slovenska.  Ambíciou kurátorky bolo „priniesť“ do Rimavskej Soboty  umelcov, ktorí už niečo dokázali. „Rozhodla som sa tak preto, aby som vám ukázala to najkvalitnejšie umenie, ktoré v rámci Slovenska a Čiech funguje,“ vyjadrila sa na vernisáži, ktorú vníma ako jednu z najlepších v minulom roku. Zároveň poznamenala, že výstava potrvá do konca februára, potom poputuje do Bratislavy, prípadne do Čiech či Maďarska.
Výstava je zmesou geometrických vzorov – pravidelných i nepravidelných útvarov rôznych farieb, ktoré vytvárajú určitý rytmus a vyvolávajú rôzne asociácie. V súlade s tým je aj motto výstavy: vzor – geometria – šifra – sieť. Diela tu vystavuje Štefan Balázs, Juraj Bartusz, Stano Filko, Viktor Frešo, Július Koller, Marek Kvetan, Petr Kvíčala, Zdeněk Macháček, Monogramista T. D., Martin Sedlák, Rudolf Sikora, Evžen Šimera, Ján Triaška, Jiří Valoch, Emőke Vargová a Ján Vasilko.
Kurátormi výstavy Bienále maľby II sú Gabriela Garlátyová a Lucia Gregorová – Stachová.

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/bienale_malby_II_1.flv /]

Mestská galéria získala vlani z grantov takmer 14,5 tis eur

„V roku 2009 galéria získala na svoju odbornú a výstavnú činnosť spolu 14 480 eur z grantov Ministerstva kultúry SR. Z toho 2,6 tis eur na tvorbu výstav ( Bienále maľby II., Štefan Balázs, Géza Németh), 1 tis. eur na tvorivé dielne, takmer 6 tis. eur na nákup diel do zbierok galérie a 5 tis. eur na rekonštrukciu nových priestorov,“ upresnila Garlatyová.
Rekonštrukcia interiéru a zriadenie nových expozícií galérie umožnilo rozšírenie galerijných priestorov o expozičné miestnosti, kancelársky priestor, depozitár, ateliér s príslušenstvom pre výtvarníkov a účastníkov tvorivých dielní.
Základná rekonštrukcia zahŕňala pomerne náročnú opravu strešnej konštrukcie financovanej z rozpočtu MsKS v roku 2008 a následnej zmeny dispozície bývalého bytu. „Máme zámer pokračovať v zabezpečení ďalšieho interiérového vybavenia galérie aj v roku 2010. Nové expozície a priestory boli dané do užívania v decembri 2009 prvou výstavou zo zbierok galérie,“ povedala Garlatyová.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross