No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Video: Vianočný koncert zavŕšil rimavskosobotskú Hudobnú jeseň

17. decembra 2008 | |  | 

V utorok podvečer sa v rimavskosobotskej Mestskej galérii milovníci vážnej hudby započúvali do prekrásnych tónov v podaní výborného sláčikového kvarteta Pressburger Quartett  Počas hodinového koncertu odzneli známe melódie – Malá nočná hudba od Mozarta, Ravelovo Bolero, Pucciniho Chryzantémy a slávnostnú atmosféru tohto posledného koncertu Hudobnej jesene znásobili i vianočné melódie. 

„Tento koncert bol veľmi pekným vyvrcholením cyklu komorných koncertov Hudobná jar a jeseň. Tohtoročný program bol pestrý a bohatý najmä vďaka úspešnému projektu Con spirito, ktorý  podporilo Ministerstvo kultúry SR“ povedala koordinátorka podujatia Katarína Zsélyiová.
„Komorný koncert v priestoroch MG sa vyznačoval veľmi príjemnou atmosférou, spojilo sa výtvarné umenie s hudobným“ povedala hostiteľka, vedúca MG Gabriela Garlatyová. „Vytvoril sa polymúzický priestor a nadviazalo sa na tradíciu rodinných koncertov z minulosti, ktoré sa vyznačovali intímnosťou, úzkym kruhom poslucháčov a takmer osobným kontaktom s umelcami. V čase súčasných megakoncertov je to jedinečný zážitok“ dodala. 

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/pressburger.flv /] 

Pressburger Quartett je sláčikové kvarteto, zložené z absolventov bratislavskej VŠMU zanietených pre komornú hudbu: Igor Sagan (1. husle), Eduard Pingitzer (2. husle), Július Šoška (viola) a Martin Ťažký (violončelo). Od svojho vzniku (v roku 2002) absolvovali množstvo úspešných koncertov na domácich i zahraničných pódiách (Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Španielsko, Francúzsko, Luxembourg, Maďarsko, Čechy, Poľsko). Repertoár kvarteta zahŕňajú diela od baroka až po hudbu 20. storočia, spolupracuje aj so súčasnými skladateľmi a interpretačne sa podieľalo na uvedení niekoľkých svetových premiér ich diel.

Komorný  koncert bratislavského sláčikového kvarteta Pressburger Quartett  pripravilo Mestské kultúrne stredisko a Kruh milovníkov vážnej hudby. V rámci tohtoročného cyklu Hudobnej jari a jesene sa konalo s podporou Ministerstva kultúry v rámci projektu Hudobná jar a jeseň "Con spirito"12 koncertov.

 

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart, Malá nočná hudba KV 525           
Giacomo Puccini,  Chryzantémy  pre sláčikové kvarteto
Maurice Ravel, Bolero, úprava pre sláčikové kvarteto
Eugen Suchoň, Keď sa vlci zišli
Ilja Zeljenka, Musica Slovaca pre sláčikové kvarteto
Alexander Albrecht, Vianočné kvarteto

Súvisiace články:
Jávorkai–Brüllová, excelentné vystúpenie husľového virtuóza a špičkovej gitaristky.

 

 Zdroj: www.rimava.sk

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross