No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Vysoká úroveň 19. ročníka celoštátnej súťažnej prehliadky Divadlo a deti 2010

4. júna 2010 |  | 

V rimavskosobotskom Dome kultúry sa včera skončila dvojdňová divadelná súťaž a prehliadka Divadlo a deti 2010. 
Stretlo sa na nej viac než osemdesiat divadelníkov z celého Slovenska. Víťazom s nomináciou na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénická žatva 2010 v Martine sa stal v  kategórii divadelných inscenácií DS Gong z Bratislavy s hrou Krvavé koleno a v kategórii scénických miniatúr prvým miestom porota ohodnotila výkon nadaného študenta Vladimíra Mikolajčíka z kežmarského DS Tote Tam v pantomíme Mucha.

„ Scénická miniatúra Mucha napĺňala všetky kritériá tejto kategórie. Bol to krátky scénický žart so vtipnou pointou bravúrne zvládnutý pohybovou kreáciou interpreta. Súbor Gong si našiel svojho vekového adresáta vyváženým kolektívnym stvárnením nonsensového príbehu s prvkami hry, recesie a komického zveličovania.“ povedal o víťazoch predseda poroty a riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Ľubomír Šárik.

V kategórii súborov druhé miesto porota udelila  a na Scénickú žatvu odporučila Divadlo „M
z Púchova s inscenáciou Jasietka a na treťom mieste skončilo  prievidzské Divadlo „A“ a Divadlo Shanti so svojou Rozprávkou o drakovi.  Porota sa rozhodla udeliť tri individuálne ceny: za kreatívne stvárnenie slovenskej ľudovej rozprávky domácemu rimavskosobotskému Divadlu Alterna, DS Trma vrma z Popradu cenu za hudobnú interpretáciu v inscenácii Hassanove ženy a cenu za invenčné spracovanie témy v inscenácii Smola, môj, smola DS Kdesi sa vzalo, kde hrajú telesne postihnutí herci z Dolného Kubína.
V kategórii scénických miniatúr sa na druhej priečke umiestnili a získali odporúčanie na Scénickú žatvu  divadelníci z bratislavského Divadla Klasik s miniatúrou V štyridsiatom piatom bola nuda..., tretie miesto patrí  za miniatúru Honba za klenotom Záhoria DDS Zádrapky zo Senice.

„Malo to takú čarovnú atmosféru a zaujal ma aj príbeh chlapca, ktorý mal strach o svojho otca, pretože bol na vojne“ povedala najmladšia členka detskej poroty Agora fórum, ktorá pod vedením Janky Vetrákovej, hodnotila všetky predstavenia prehliadky a na záver udelila svoju cenu scénickej miniatúre bratislavského Divadla Klasik V štyridsiatom piatom bola nuda...

Detské publikum počas dvoch dní malo možnosť uvidieť šesť divadelných predstavení a tri scénické miniatúry. „Úroveň tohtoročnej prehliadky bola vzácne vyrovnaná a na vysokej umeleckej, estetickej  a interpretačnej úrovni. Vek účastníkov sa radikálne znížil, hrajú už takmer rovesníci rovesníkom alebo sú to súbory, v ktorých sa stretáva viac generácií vedľa seba.“  zhodnotil úroveň prehliadky Šárik. 

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry. Celé podujatie finančne podporilo Ministerstva kultúry SR. Organizátorom je už desiaty krát Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote, ktoré prebralo prehliadku od mesta Čadca.

Zdroj: Msks Rs Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross