No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Poslanci BBSK už nechcú, aby Kotleba vystúpil v NR SR

20. decembra 2014 |  | | | |

bbskUznesenie, ktorým poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pred dvoma týždňami na výjazdovom zasadnutí v Rimavskej Sobote požiadali župana Mariana Kotlebu, aby vystúpil v Národnej rade (NR) SR na tému vysokej miery nezamestnanosti v okrese Rimavská Sobota, na včerajšom zasadnutí zrušili.

Navrhol to krajský poslanec, primátor Hnúšte a zároveň poslanec NR SR za Smer-SD Michal Bagačka, pretože uznesenie bolo podľa neho nevykonateľné. Ako uviedol, podľa rokovacieho poriadku NR SR môžu na jej schôdzi vystúpiť významné osobnosti hospodárskeho a spoločenského života či predstavitelia iných štátov pozvaní národnou radou alebo jej predsedom a po schválení národným parlamentom. Na otázku, či on ako poslanec NR SR bude iniciovať pozvanie Kotlebu, uviedol, že vystúpenie Kotlebu v parlamente by bolo zbytočné, nič by neriešilo, pretože NR SR nie je výkonným orgánom.

Župan Kotleba zvažuje, že dnešné uznesenie, ktorým poslanci zrušili svoju požiadavku na jeho vystúpenie v NR SR, nepodpíše a požiada predsedu parlamentu o vystúpenie. „Ja si sám naštudujem zákon, ktorým argumentoval pán poslanec Bagačka, a ak tam aj podľa výkladu právneho oddelenia nebude možnosť, ako on povedal, tak to nebudeme siliť. Ale ak ten výklad bude iný, budem sa snažiť splniť tú úlohu, ktorú mi poslanci dali tým prvým uznesením,“ uviedol Kotleba. Dodal, že v parlamente nechcel vystúpiť len k situácii v okrese Rimavská Sobota, ale aj k situácii v okrese Revúca, pretože ide z hľadiska sociálnych problémov a nízkej životnej úrovne o veľmi podobné okresy.

Krajského poslanca a primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka, ktorý bol pred dvoma týždňami jedným z predkladateľov uznesenia o Kotlebovom vystúpení v parlamente, dnešné rozhodnutie väčšiny kolegov mrzí. „Mrzí ma, že páve poslanec Bagačka, ktorý je z nášho regiónu, navrhol takéto riešenie. Keď povie, že to nie je v súlade s rokovacím poriadkom NR SR, je to smiešne. Ale, bohužiaľ, poslanci za Smer-SD majú v zastupiteľstve väčšinu,“ uviedol Šimko.

Zdroj: SITA - BANSKÁ BYSTRICA 19. decembra


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross