No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Starostka v Rim. Seči má vyšší plat ako primátori miest v okrese

Starostka obce Rimavská Seč v okrese Rimavská Sobota, Márta Stubendek, bude v tomto volebnom období dostávať pravdepodobne najvyšší plat v okrese, takmer 3 tis. eur. Zatiaľ čo primátorovi Rimavskej Soboty Jozefovi Šimkovi poslanci odsúhlasili zákonom stanovený minimálny plat, v Rimavskej Seči piati poslanci rozhodli o 80 percentnom navýšení.

Poslanec obecného zastupiteľstva Ladislav Homonay tento krok v takmer dvojtisícovej obci považuje za šafárenie s financiami. "Podľa toho, v akej situácii sa nachádza štát, by sa malo skôr šetriť, ale u nás jednoducho také niečo nie je," povedal pre Rimava.sk Homonay a zároveň dodal, že  starostka má ešte vyšší plat, ako v predchádzajúcom období. "Obecný rozpočet to pokryje, no za tie peniaze by sa mohlo spraviť aj niečo iné," poznamenal jeden zo štyroch poslancov, ktorí boli proti odmenám.

Starostka obce Márta Stubendek vidí odsúhlasenie mesačného platu vo výške približne 3 tis. eur ako gesto od poslancov. "Sú si vedomí, že práca v Rimavskej Seči je veľmi náročná. Je tu strašne veľa sociálne odkázaných občanov a nezamestnaných. Mnohokrát tu riešime ich osobné a rodinné problémy, pretože sami si pomôcť nevedia a väčšinou sa obracajú konkrétne na mňa," povedala pre Rimava.sk Stubendek. Ako dodala, určitú čiastku z platu použije na sponzorovanie futbalu a športu v obci. "Aj doteraz to tak fungovalo," hovorí starostka a dodáva, že v obci prispieva aj na cirkev a kultúru.

Kým v Rimavskej Seči sa plat zvýšil, v Tisovci uplynulý týždeň poslanci odsúhlasili takmer 13 percentné zníženie platu primátorovi Petrovi Mináčovi. Ten bude dostávať okrem základného platu navyše iba 300 eur (doteraz to bolo 600 eur, pozn. red.). Informáciu pre Rimava.sk potvrdila poslankyňa tisovského mestského zastupiteľstva Marta Svobodová. Podľa jej slov primátorovi za jeho šieste funkčné obdobie poslanci na návrh ekonomickej komisie v rámci úsporných opatrení odobrili plat vo výške približne 2 tis. eur. Tisovec má viac ako 4 tis. obyvateľov.

Primátor okresného mesta Rimavská Sobota Jozef Šimko dostáva základný mesačný plat 2 390 eur. Mesto má približne 24 tis. obyvateľov. Plat Michala Bagačku, primátora Hnúšte, ktorá má viac ako 7 tisíc obyvateľov, je 2 250 eur.

V Tornali, ktorá je stále v ozdravnom režime, sa plat primátorky Anny Szögedi pohybuje vo výške približne 2,8 tis. eur. "Odsúhlasený bol v súlade so zákonom, poslanci ho odsúhlasili jednohlasne," povedal pre Rimava.sk hlavný kontrolór mesta Mikuláš Cmorík, podľa ktorého bola mzda zvýšená o 45 percent. Tornaľa má asi 8 tis. obyvateľov.

V týchto dňoch sa Vláda SR zaoberá novelou zákona, ktorá by mala znížiť platy primátorov a starostov. Predkladateľmi sú poslanci strany SaS, ktorí rátajú s tým, že po prijatí novely by sa ušetrilo 30 až 40 miliónov eur.

Podľa zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest starostovi patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok a násobku podľa príslušného paragrafu. Priemerná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve za vlaňajší rok predstavuje 744,50 eur. Plat starostu podľa zákona nemôže byť nižší. Obecné zastupiteľstvo však môže tento plat rozhodnutím zvýšiť až na dvojnásobok.

Zdroj: Rimava.sk, SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross