No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Zasadnutie poslancov bude mať ďalšie pokračovanie, rokovali len o dvoch bodoch

Dnešné pokračujúce rokovanie mestského zastupiteľstva malo len dva body programu, poslanci rozhodovali o udelení Ceny mesta a zámere spoločnosti, ktorá chce za Hypernovou začať s výstavbou obytnej zóny. Minulý týždeň rokovanie skončilo predčasne, kvôli mestskému rozpočtu. Ako v úvode dnešného stretnutia vysvetlil poslanec Ivan Hazucha v mene všetkých poslancov, ktorí pred týždňom na protest opustili rokovaciu miestnosť, dnes prišli z úcty k blížiacim sa Dňom mesta, z úcty k ľuďom nominovaným na Cenu mesta a z úcty k investorovi (na minulom rokovaní mal vystúpiť aj zástupca spoločnosti, ktorá chce podľa primátora postaviť závod za 900 mil. eur, pozn., red). Kvôli ostatným bodom sa mestský parlament zíde tretíkrát, 23. mája.

Hoci na začiatku dnešného rokovania poslanci schválili oklieštený program zasadnutia, nasledovala približne hodinová debata o minulotýždňovom rokovaní. Primátor vtedy predkladal návrh rozpočtu, poslanci ho však nepodporili a schválili procedurálny návrh, ktorý počítal so šetrením a vytvorením finančnej rezervy pre potreby mesta. Podľa primátora by to však znamenalo stagnáciu, vzápätí stiahol rozpočet z rokovania. Väčšina poslancov opustila rokovaciu miestnosť a zastupiteľstvo muselo byť prerušené.

Ako dnes vyhlásil poslanec Ivan Hazucha, nesúhlasí s názorom, že zastupiteľstvo rozpočet rozvrátilo. Podľa jeho slov boli zmeny len kozmetické. „Nič sme neohrozili a napriek tomu bol rozpočet stiahnutý,“ povedal Hazucha.

Šimko namietal, že poslanci svoj pozmenený návrh rozpočtu predložili až priamo na rokovaní, nie vopred. Okrem toho sa mu nepáčilo, že poslanci neschválili investičné akcie, výstavbu bazéna na Kurinci ani úver na odkúpenie dopravného ihriska. „Chcel som to robiť ako som urobil amfík, vlastnými silami a prostriedkami. Vy ma ale dávate preverovať hlavnému kontrolórovi každú chvíľu, ja som povedal, nie páni, v poriadku, budeme robiť podľa zákona a ak niekto mi chce povedať, že za 50 tisíc eur postaví dopadový bazén, tak je na strašnom omyle,“ vyhlásil primátor. Ako dodal, podľa zákona vypíše výberové konanie na dodávateľa. „Páni, budete prekvapení, koľko nás to bude stáť a teraz vám prehlasujem, ak to budeme takto robiť, Rimavská Sobota skape,“ vyhlásil primátor. „Vy hovoríte, že 23 miliónov korún presúvame do rezervného fondu, páni, a nech mi to občania prepáčia, ja si budem teraz dva tri mesiace gule vyvaľovať do čerta? A budem tu sedieť a stáť a nemám čo robiť, lebo nemám finančné prostriedky vy ste ma úplne zastavili,“ dodal primátor.

Poslanec Július Sojka pripomenul, že na novom návrhu rozpočtu sa zhodli 12 poslanci a primátor by demokratické rozhodovanie mal akceptovať. Zastupiteľstvo sa potom zaoberalo schválenými dvomi bodmi rokovania.

.

Cenu mesta dostane Zoltán Boros, Štefan Koháry a Jozef Morský

V tajnom hlasovaní poslanci rozhodli o tohtoročných Cenách mesta, ktoré budú udelené v piatok na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva pri príležitosti Dní mesta. Dostane ju Zoltán Boros, bývalý poslanec NR SR, prednosta okresného, neskôr obvodného úradu v Rimavskej Sobote, ktorý bol aj dlhoročným mestským a krajským poslancom. Ďalším oceneným bude doktor – diabetológ Jozef Morský a pedagóg, športovec Štefan Koháry. Predložených bolo sedem návrhov, v jednom roku však môžu byť udelené len tri takéto ocenenia.

V závere rokovania poslanci odobrili investičný zámer spoločnosti Homeville, ktorá plánuje výstavbu obytnej zóny za Hypernovou. Téme sa budeme bližšie venovať.

.

.

.

Zdroj: Rimava.sk

.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross