Prvý marcový týždeň sa v zariadeniach Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote budú vyvárať originálne české špeciality. V historickej budove Čierny orol na Hlavnom námestí od pondelka 2. marca do piatka 6. marca a v Junior komplexe na Železničnej ulici, vo štvrtok 5. marca a v piatok 6. marca si pochutnáte na tradičnej českej kuchyni.
„Hosťom bude český kuchár a pedagóg Radoslav Číla, ktorý v minulosti pôsobil päť rokov na našej škole ako učiteľ odborných predmetov a majster odborného výcviku. V súčasnosti je zástupcom riaditeľky SOU Poděbrady. Má množstvo skúseností z veľkých podujatí, svojho času obsluhoval na Pražskom hrade i anglickú kráľovnú. Ako kuchár je špecialistom na tradičnú českú kuchyňu, je tiež účastníkom gastronomických súťaží a prezentácií,“ povedal riaditeľ školy Jaroslav Bagačka.
Študenti si pod vedením českého kuchára vyskúšajú pripraviť špeciality aj z domácej kuchyne vojaka Jozefa Švejka. Tešiť sa môžete na Čápy s mákem či vynikajúcu Krkonošskú cibulačku. Chuťovým bunkám istotne ulahodíte staročeskou sviečkovou na smotane, pochutnáte si aj na knedlíkoch rôznych druhov a tvarov. Lievančeky so škoricovou omáčkou zdobené šľahačkou alebo jablká v župane s vanilkovou omáčkou určite ocenia vyznávači sladkého.
Cieľom tejto akcie je podporiť spoluprácu stredných škôl, výmenu skúseností a nových receptúr, ale aj upevňovanie a nadväzovanie neformálnych vzťahov medzi žiakmi a pedagógmi.
3.3.:
Kulajda
Staročeská svíčková na smetaně, karlovarské knedlíky, citron, brusinky, šlehačka
Pečená vepřová krkovice (bk), dušené zelí, staročeské knedlíky (vepřo, knedlo, zelo)
Patenty (bramborové placky s povidly a mákem)
4.3.:
Krkonošská cibulačka
Švejkův talíř (přírodní kuřecí plátek, uzené maso v těstíčku, smažený květák, smažené žampiony, hrášková rýže, smažené bramborové hranolky)
Uzené maso vařené, dušený špenát, bramborové knedlíky
Kuličky z tvarohového těsta s jahodovou a perníkovou omáčkou
5.3.:
Šumavská bramboračka
Hovězí guláš feldkuráta
Katze se špekovým knedlíkem
Vepřová játra na cibulce, houskové knedlíky
Jablka v županu s vanilkovou omáčkou
6.3.:
Brokolicový krém se sýrovými krutony
Selský talíř (pečené vepřové maso, uzené maso, dušené zelí, 4ks bramboráčky)
Grilované kuřecí stehno, brambory pečené ve slupce se smetanovo-česnekovým dresinkem
Čápy a mákem
Zdroj: Rimava.sk
Súvisiace články
ČIERNY OROL: Chystajú špeciality českej kuchyne, vepřo, knedlo, zelo aj bramborák
VIDEO/SOŠOS: V Maďarsku zahájili týždeň slovenskej kuchyne, špeciality pripravoval Peter Kulhány
ČIERNY OROL: Začal sa Týždeň slovenskej kuchyne, nechýba baranina ani štyri druhy halušiek