No active "ca-sidebar-197687" sidebar

SOŠOS: Prvý marcový týždeň bude v znamení tradičnej českej kuchyne

2. marca 2015 |  | 

cierny-orol-rimavska-sobotaPrvý marcový týždeň sa v zariadeniach Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote budú vyvárať originálne české špeciality. V historickej budove Čierny orol na Hlavnom námestí od pondelka 2. marca do piatka 6. marca a v Junior komplexe na Železničnej ulici, vo štvrtok 5. marca a v piatok 6. marca si pochutnáte na tradičnej českej kuchyni.

 

Radoslav Číla„Hosťom bude český kuchár a pedagóg Radoslav Číla, ktorý v minulosti pôsobil päť rokov na našej škole ako učiteľ odborných predmetov a majster odborného výcviku. V súčasnosti je zástupcom riaditeľky SOU Poděbrady. Má množstvo skúseností z veľkých podujatí, svojho času obsluhoval na Pražskom hrade i anglickú kráľovnú. Ako kuchár je špecialistom na tradičnú českú kuchyňu, je tiež účastníkom gastronomických súťaží a prezentácií,“ povedal riaditeľ školy Jaroslav Bagačka.

Študenti si pod vedením českého kuchára vyskúšajú pripraviť špeciality aj z domácej kuchyne vojaka Jozefa Švejka. Tešiť sa môžete na Čápy s mákem či vynikajúcu Krkonošskú cibulačku. Chuťovým bunkám istotne ulahodíte staročeskou sviečkovou na smotane, pochutnáte si aj na knedlíkoch rôznych druhov a tvarov. Lievančeky so škoricovou omáčkou zdobené šľahačkou alebo jablká v župane s vanilkovou omáčkou určite ocenia vyznávači sladkého.

Cieľom tejto akcie je podporiť spoluprácu stredných škôl, výmenu skúseností a nových receptúr, ale aj upevňovanie a nadväzovanie neformálnych vzťahov medzi žiakmi a pedagógmi.

Menu počas týždňa českej kuchyne
2.3.:
Hovězí polévka s masem a nudlemi
Guláš Petra Voka, houskové knedlíky
Kapr po třeboňsku, šťouchané brambory
Lívanečky se skořicovou omáčkou, zdobené šlehačkou

3.3.:
Kulajda
Staročeská svíčková na smetaně, karlovarské knedlíky, citron, brusinky, šlehačka
Pečená vepřová krkovice (bk), dušené zelí, staročeské knedlíky (vepřo, knedlo, zelo)
Patenty (bramborové placky s povidly a mákem)

4.3.:
Krkonošská cibulačka
Švejkův talíř (přírodní kuřecí plátek, uzené maso v těstíčku, smažený květák, smažené žampiony, hrášková rýže, smažené bramborové hranolky)
Uzené maso vařené, dušený špenát, bramborové knedlíky
Kuličky z tvarohového těsta s jahodovou a perníkovou omáčkou

5.3.:
Šumavská bramboračka
Hovězí guláš feldkuráta
Katze se špekovým knedlíkem
Vepřová játra na cibulce, houskové knedlíky
Jablka v županu s vanilkovou omáčkou

6.3.:
Brokolicový krém se sýrovými krutony
Selský talíř (pečené vepřové maso, uzené maso, dušené zelí, 4ks bramboráčky)
Grilované kuřecí stehno, brambory pečené ve slupce se smetanovo-česnekovým dresinkem
Čápy a mákem

 

Zdroj: Rimava.sk

 

Súvisiace články
ČIERNY OROL: Chystajú špeciality českej kuchyne, vepřo, knedlo, zelo aj bramborák
VIDEO/SOŠOS: V Maďarsku zahájili týždeň slovenskej kuchyne, špeciality pripravoval Peter Kulhány
ČIERNY OROL: Začal sa Týždeň slovenskej kuchyne, nechýba baranina ani štyri druhy halušiek

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross