No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Študentka zo SOŠOS bude reprezentovať Slovensko na svetovej gastronomickej súťaži

Generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Zuzana Dúžeková oslovila riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote Jaroslava Bagačku so slovami: „Veľmi radi by sme do Juniorského národného tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov angažovali aj študentku Vašej školy slečnu Eriku Raktúkovú, absolútnu víťazku Banskobystrického Gastro CUPu 2017.“Erika Rajtúková je žiačka štvrtého ročníka študijného odboru hotelová akadémia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote, ktorá sa 10. marca zúčastnila v banskobystrickom Hoteli Lux súťaže mladých kuchárov a cukrárov Junior v rámci 3. ročníka prezentačno-súťažnej výstavy kuchárov a cukrárov Gastro Cup 2017. Tu v kuchynskom štúdiu za 45 minút pripravila: „Špenátom prekladaný filet zo sumčeka v údenej slaninke na krémovej bryndzovej omáčke podávaný s gratinovanými krupicovými ňokmi“. Obetovanie voľných chvíľ a časti jarných prázdnin pod vedením Anety Kmeťovej, učiteľky odborných predmetov, nad zostavovaním a nácvikom prípravy pokrmu a filetovania prinieslo krásny a zaslúžený výsledok. Porota nešetrila chválou pri hodnotení jej výkonu v štúdiu a ochutnávke pripraveného pokrmu, a tak pri vyhlasovaní absolútneho víťaza súťaže zaznelo Erikine meno. Na čele hodnotiacej komisie stál Václav Forman, certifikovaný WACS hodnotiteľ pre hodnotenie svetových súťaži WACS.

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov ako riadny člen Svetovej organizácie kuchárskych asociácií - WACS sa už od roku 2000 pravidelne zúčastňuje na celosvetových súťažiach IKA Erfurt - Olympiáda kuchárov a cukrárov a Culinary World CUP - EXPOGAST Luxemburg. V novembri 2018 sa bude v Luxemburgu konať súťaž Culinary World CUP Expogast Luxemburg, kde sa opäť Slovenský zväz kuchárov a cukrárov zúčastní. Na túto prestížnu gastronomickú súťaž chce zväz vyslať okrem seniorov aj súťažný tím Slovenský juniorský národný tím kuchárov a cukrárov, ktorý už začali kreovať.

A tak bude Erika tráviť časť budúceho školského roka na tréningoch v Banskej Bystrici. Je to pre ňu životná príležitosť získať profesionálne skúsenosti a zručnosti na celosvetovej súťaži. Erikino víťazstvo radíme k najväčším úspechom našej školy. Svedčí o tom, že dokážeme uspieť v silnej celoslovenskej konkurencii, že máme na škole zanietených ľudí, ktorým učaroval svet chutí a vôní. Ľudí, ktorí nikdy neoľutujú čas strávený v kuchyni, kým sa im nepodarilo dosiahnuť vyváženú a harmonickú chuť pripravovaného pokrmu a vyšperkovať aj jeho vizuálnu stránku.

Dúfame, že Erikin úspech bude motiváciou aj pre ostatných študentov. Erike a celému juniorskému tímu želáme, nech vášeň k vareniu, lásku k remeslu, poctivú prípravu ocení aj zahraničná porota v Luxembursku.

Zdroj: Tamara Filadelfiová (Reklamný článok)
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross