Tichý zlodej alebo tiež tichá epidémia. Aj takéto pomenovanie si vyslúžila osteoporóza, ochorenie, pri ktorom dochádza k rednutiu kostí. Tie sa tak stávajú krehkejšími a náchylnejšími na zlomeniny. Svetový deň osteoporózy pripadá na 20. októbra. Pripomíname si ho už od roku 1997, je podporovaný WHO a Medzinárodnou nadáciou osteoporózy (IOF). Tento deň je príležitosťou na informovanie a vzdelávanie verejnosti o osteoporóze, jej prevencii a o úlohe vápnika a vitamínu D, ako aj ich odporúčaných denných dávkach.
O osteoporóze sa stále viac hovorí a píše, pretože sa pomaly a nenápadne stáva veľkým problémom, a to nielen zdravotníckym, ale tiež ekonomickým. Veľmi často prebieha bez príznakov a prejaví sa až náhlym vznikom komplikácií, t.j. fraktúrou vzniknutou bez väčšieho násilia. Celosvetové štatistiky hovoria, že každá 3.žena a každý 5.muž nad 50 rokov sú ohrození rizikom osteoporotickej zlomeniny.
Prevenciou je pravidelný a dostatočný príjem vápnika, vitamínu D, pravidelný pohyb, prevencia pádov, udržiavanie optimálnej hmotnosti a v neposlednom rade zrieknutie sa cigariet.
Osoba trpiaca osteoporózou by mala prijať 1 200 mg vápníka za deň . Tu je príklad optimálneho stravovania:
Pondelok:
RAŇAJKY: 100 g chleba (1000 kJ), 50 dkg šunky (520 kJ)
DESIATA: 3 dcl polotučného mlieka (570 kJ)
OBED: kurací vývar (720 kJ), 200 g šišiek s makom(1880 kJ)
OLOVRANT: 100 g kalerábu (140 kJ)
VEČERA: zeleninový šalát s tresčou pečienkou (2820 kJ)
Utorok
RAŇAJKY: biela káva (100 ml mlieka) (302 kJ), 2 ks dalamánku (2228 kJ), 50 g udeného syra (730 kJ)
DESIATA: 150 g malín (395 kJ)
OBED: hovädzia polievka s rezancami a petrželom (1175 kJ), 200 g pečeného kapra (1168 kJ), 150 g zemiakov (425 kJ), 60 g šopského šalátu (340 kJ)
OLOVRANT: 200 ml kakaa (386 kJ), 60 g makových buchiet (624 kJ)
VEČERA: 100 g hovädzej roštenky (669 kJ), 80 g dusenej ryže (388 kJ), 50 g paradajkového šalátu (81 kJ)
Streda
RAŇAJKY: čaj s citrónom a medom (206 kJ), 50 g kuracej paštéty (650 kJ), 80 g chleba (800 kJ)
DESIATA: 150 g mandariniek (286 kJ)
OBED: drožďová polievka (399 kJ), 150 g srnčieho ragú na víne (780 kJ), 100g žemľového knedlíku (1150kJ)
OLOVRANT: 200 ml nápoju Activia (850 kJ)
VEČERA: zapečené cestoviny so šunkou, pórkom a syrom (20 g eidamu) (2246 kJ), 200 g čerstvej cvikle (402 kJ)
Štvrtok
RAŇAJKY :biely jogurt 150 g (450 kJ), 50 g kiwi (105 kJ), 50 g banánu (200 kJ)
DESIATA: 3 dcl 100% džus (690 kJ)
OBED: paradajková polévka (250 kJ), 150 g kelu (2324 kJ), 100 g zemiakov (290 kJ)
OLOVRANT: 150 g mrkvového šalátu (225 kJ) s marhuľovým kompótom (499 kJ), 2 dcl mlieka (380 kJ)
VEČERA: 100 g paradajok (100 kJ), 100 g balkánskeho syra (980 kJ), 50 g šunky (520 kJ)
Piatok
RAŇAJKY: 150 g tvarohového krému (345 kJ), 100 g čučoriedok (280 kJ)
DESIATA: jogurtový nápoj 300 g (1170 kJ)
OBED: cesnaková polievka (640 kJ), zapečená brokolica so syrom 250 kJ (758 kJ)
OLOVRANT: šalát s olivami a orechmi (1325 kJ)
VEČERA: pstruh na masle s citrónom 200 g (2490 kJ), 50 g šopského šalátu (340 kJ)
Sobota
RAŇAJKY: 100 g chleba (1000 kJ), 50 dkg šunky (520 kJ)
DESIATA: 50 g kešu orieškov (1265 kJ)
OBED: bryndzové halušky (3 060 kJ), gulášová polievka (560 kJ)
OLOVRANT: 100 g tvarôžkov (560 kJ), 50 g chleba (500 kJ)
VEČERA: 150 g krupicovej kaše (1010 kJ), 50 g jabĺk (130 kJ)
Nedeľa
RAŇAJKY: rybia pomazánka 50 g (244 kJ), 100 g chleba (1000 kJ)
DESIATA: 100 g marhúľ (219 kJ)
OBED: hovädzí guláš s knedlíkom (2730 kJ), fazuľová polievka (994 kJ)
OLOVRANT: 150 g marhuľového kompótu (499 kJ)
VEČERA: Lasagne 200 g (882 kJ), 80 g hovädzieho mäsa (912 kJ), 60 g paradajok (60 kJ)
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rimavskej Sobote