No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Čerstvá zelenina priamo od pestovateľa

14. júla 2019 |  | 

Ladislav Hosszúréti - Zelenina

Súkromne hospodáriaci roľník Ladislav Hosszúréti začal v roku 2016, po viac ako 10 rokoch pohybovania sa v poľnohospodárstve, podnikať v pestovaní poľných plodín. O rok neskôr sa rozhodol využiť výhodnú polohu Rimavských Janoviec a pokračovať tu v dlhoročnej tradícií pestovania zeleniny. Stará sa o ňu spolu s rodinou a zamestnancami. Rodinná firma pestuje cibuľu, kapustu, zemiaky, mrkvu, petržlen, karfiol, zeler na otvorenom priestranstve a vo fóliovníkoch papriku, paradajky, žlté melóny a uhorky. Ich zelenina je čerstvá a zdravá.

Odkiaľ pochádzate a čomu sa venujete?
Pochádzam z Rimavských Janoviec a tu aj podnikám. Spolu s manželkou sa zaoberám pestovaním zeleniny a občas nám vypomáha aj syn. V poľnohospodárstve pracujem už viac ako 10 rokov, ale sám som začal podnikať až v roku 2016, pretože sme sa chceli postaviť na vlastné nohy.

Čím je vaša zelenina výnimočná?
V prvom rade je výnimočná lokalita nášho zeleninárstva, pretože zelenina sa na tomto území pestovala už od 50-tych rokov minulého storočia. Nachádzame sa v blízkosti Rimavy, kde je veľmi úrodná a ideálna pôda na pestovanie. Pestovanie prebieha v otvorenom aj krytom priestranstve na pôde, nie na hydropónii (pestovanie rastlín bez pôdy, v živnom roztoku). Pestujeme len takú zeleninu, ktorú máme radi aj my sami. Zelenina má nádhernú živú farbu a výraznú chuť, a to vďaka prirodzeným vlastnostiam pôdy charakteristickej pre pestovanie zeleniny.

Aké boli Vaše začiatky?
Kedysi tu pôsobilo družstvo, ktoré sa venovalo pestovaniu zeleniny, po ktorom ostali staré fóliovníky v katastrofálnom stave. Viac ako 15 rokov sa tu nepestovalo nič, čiže bolo potrebné všetko vyčistiť a obnoviť, čo bolo náročné najmä z finančného hľadiska. Opravili sme konštrukcie fóliovníkov, natreli a natiahli sme na ne fólie, nanovo sme vybudovali elektrické rozvody a kvapkovú závlahu. Vďaka tomu, že sme zeleninu v malých množstvách vždy pestovali aj doma, mali sme základné poznatky, ktoré sme doplnili odbornou literatúrou. Okrem toho nám vo veľkej miere pomohol finančne i odborne môj svokor Ondrej Pálkovács, ktorý takmer 30 rokov pôsobí v poľnohospodárstve. Postupne sme naše zeleninárstvo rozširovali až do dnešnej podoby. Bolo to náročné, ako takmer všade, pretože nebol problém vypestovať, ale predať. Ľudia si však postupom času začínajú zvykať na čerstvú zeleninu vypestovanú v blízkosti ich domova.

Prečo ste sa rozhodli pre kvapkové zavlažovanie?
Technológia kvapkového zavlažovania je výnimočná práve preto, že sa nezalieva celá plocha fóliovníka, ale iba korene rastlín. Priesady sa neokopávajú a sú zakryté čiernou fóliou, pod ktorou je kvapkovač. Zo začiatku bolo náročné zvyknúť si na túto technológiu, ale postupne sme sa zaučili.

Akým spôsobom predávate zeleninu?
Zeleninu predávame priamo v zeleninárstve. Keďže väčšinu času pracujeme, máme pevne stanovené skrátené otváracie hodiny, a to cez týždeň od 13.00 do 17.00 a v sobotu od 9.00 do 12.00 hod. Samozrejme, stále sa rozširujeme, či už ohľadom predaja alebo pestovania. Napríklad pestovanie zemiakov  sme rozšírili na 4 hektáre, vo fóliovníkoch pestujeme papriku, paradajky, uhorky, žlté melóny, skorý karfiol aj skorú kapustu na rozlohe 2 000 m2 a stále rozmýšľame nad rozšírením zavlažovania či ďalšej techniky.  
 
Čo považujete za najnáročnejšiu prácu?
Hoci v exteriéri používame na uľahčenie práce rôzne stroje, vo fóliovníkoch sa všetko musí robiť ručne a keďže ide o fyzicky náročnú prácu, nájsť pracovnú silu je komplikované. Je to práca od rána do večera. V lete začíname veľmi skoro, zhruba okolo piatej, pretože v horúčavách je vo fóliovníkoch obrovské teplo a končíme až večer. Všetko sa snažíme predať čerstvo obraté, nakoľko sa tým zvyšuje kvalita zeleniny.

Čo by ste odporučili začínajúcim pestovateľom?
Dôležité je nájsť odvahu a začať, ale hlavne robiť to od srdca, lebo inak sa to nedá. Je to síce veľmi náročná práca, hlavne tá vo fóliovníku a začiatky si budú vyžadovať aj finančnú investíciu, no časom sa to rozbehne.

Kontakt na výrobcu:
Ladislav Hosszúréti
Rimavské Janovce 113
980 01 Rimavské Janovce
+421 905 321 223
[email protected]

Predajné miesto:
Priamo u výrobcu
Rimavské Janovce 420
980 01 Rimavské Janovce
+421 905 321 223
[email protected]

Produkty z regiónu Gemer-Malohont, ktoré vznikajú pod rukami miestnych ľudí, nájdete pod označením regionálny produkt GEMER-MALOHONT. Cieľom regionálneho značenia je zviditeľnenie a podpora miestnych produktov, v ktorých sa spája tradícia a vzťah k tomuto regiónu. Za každým z nich sa skrýva príbeh, o ktorý sa s nami podelili ich výrobcovia v rámci série rozhovorov Príbehy regionálnych produktov.

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Rozhovor viedol Matej Kováč
Foto: Petra Rapčanová


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross