No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Reštaurácia funguje roky bez povolenia na prevádzku. Pokuty podľa hygienikov nepomohli

9. decembra 2020 |  | 

Zvyšujúce sa hygienické normy a nariadenia už dlhšiu dobu zamestnávajú mnohých prevádzkovateľov, aby im vyhoveli. Tie snáď najcitlivejšie platia pri kuchyniach a prevádzkach verejného stravovania. Obzvlášť vtedy, keď majitelia reštaurácií musia mať v poriadku všetky papiere, ako aj vyhovieť odoberaným vzorkám jedál. Paradoxom však je, že medzi nimi v Rimavskej Sobote funguje niekoľko rokov reštaurácia, ktorá nemá povolenie potrebné na otvorenie prevádzky, lebo priestory kuchyne neboli skolaudované.

"Aká je tu rovnosť?" pýta sa jeden z občanov, podľa ktorého reštaurácie musia mať potrebné povolenia, aby mohli zo zákona byť otvorené. V tejto súvislosti redakciu Rimava.sk oslovili aj ďalší, podľa ktorých museli niektorí prevádzkari prerábať kuchyne, aby spĺňali prísne normy a požiadavky hygieny, ktorá ku nim chodí pravidelne na kontroly a odoberá vzorky jedál. "Zákazníci mnohokrát ani nevedia, aké podmienky musíme spĺňať," pripomenul ďalší, ktorý si neželal byť menovaný.

Redakcia oslovila v tejto súvislosti aj majiteľku prevádzky reštaurácie Janu Agócsovú. Tá sa však vyjadriť nechcela.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote (RÚVZ) bol niekoľkokrát na kontrole prevádzky reštaurácie Lýceum. "Zo strany prevádzkovateľa zariadenia spoločného stravovania Reštaurácia Lýceum v Rimavskej Sobote nebol predložený žiadny návrh k uvedeniu priestorov do prevádzky, ani návrh na posúdenie prevádzkového poriadku," reagoval RÚVZ Rimavská Sobota.

Článok pokračuje pod reklamou



V stanovisku regionálneho hygienika Dušana Béreša ďalej z prislúchajúceho oddelenia uvádzajú, že na základe vykonaných opakovaných kontrol v rámci štátneho zdravotného dozoru z vlastného podnetu bolo zistené, že zo strany prevádzkovateľa došlo k porušeniam zákona, a preto začali opakovane správne konania vo veci neplnenia povinností ustanovených v zákone. "Opakované ukladanie pokút neprinieslo požadovaný efekt," konštatuje s tým, že osoby – podnikatelia a právnické osoby sú povinné predkladať opatrenia a návrhy na posúdenie príslušnému orgánu verejného zdravotníctva a do času kladného posúdenia zdržať sa vykonávania posudzovaných opatrení alebo činností.

RÚVZ začal podľa ich stanoviska opakovane konanie za správny delikt na úseku verejného zdravotníctva.

Ešte v roku 2016 vydalo RÚVZ R. Sobota súhlasné stanovisko na zmenu v užívaní časti prízemia stavby „Prestavba kuchyne“ na Ul. B. Bartóka pre stavebníka, ktorý však nie je prevádzkovateľom uvedeného zariadenia. "Následne miestny príslušný stavebný úrad rozhodnutím povolil zmenu v užívaní nedokončenej stavby," uvádzajú pracovníci hygieny, ktorí ako tvrdia, listom adresovaným stavebnému úradu oznámili nepovolené užívanie časti stavby „Polyfunkčný objekt“. Zároveň požiadali o informáciu vo veci vydania rozhodnutia na zmenu v užívaní stavby. Priestory, v ktorých sa nachádza zariadenie spoločného stravovania neboli skolaudované a podľa hygienikov priestory nie sú užívaniaschopné.

"Z tohto dôvodu nemôže RÚVZ ako orgán verejného zdravotníctva vydať súhlasné rozhodnutie k uvedeniu priestorov do prevádzky," dodali. Stavebník však podľa informácií zo stavebného úradu v auguste ani po dvoch rokoch nepožiadal o povolenie k užívaniu stavby. Reštaurácii boli vydané prevádzkové hodiny. "Stavebné povolenie bolo vydané v roku 2016," skonštatovala Eva Muráriková, vedúca odboru rozvoja mesta.

Svetlo do začarovaného kruhu úradov mohol priniesť ešte miestny odbor živnostenského podnikania na okresnom úrade, ktorému RÚVZ RS podal podnet na zrušenie alebo pozastavenie prevádzkovania živnosti.

Nadriadený orgán z Banskej Bystrice, ktorý sa zaoberá kontrolnou činnosťou, však "loptičku" vrátil späť do Rimavskej Soboty. Podľa vedúceho odboru živnostenského podnikania Vladimíra Kučeru v polovici septembra urobili preto kontrolu. "Kontrolóri sú povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedeli v súvislosti s výkonom kontroly, a preto o ďalšom postupe pri kontrolných zisteniach vás nemôžeme informovať," konštatoval Kučera. Zároveň zhodnotil, že podľa ich názoru v prípade, že uložené sankcie, opatrenia, nariadenia uzatvorenia prevádzky alebo jej časti na potrebné obdobie, prípadne iné opatrenia RÚVZ voči podnikateľovi sa míňajú účinku, môže uvedený úrad (aj opakovane) podať podnet na pozastavenie živnostenského oprávnenia.

"Nebol dôvod nám oznamovať nedostatky týkajúce sa problémov v prevádzkarni ohľadne hygieny, respektíve stavebných úpravách a povoleniach," zdôraznil vedúci odboru Kučera s tým, že je to v kompetencii stavebného úradu, ako aj RÚVZ. "Majú dostatok kompetencií s možnosťou ukladať sankcie, opatrenia, nariadenie uzatvorenia prevádzky alebo jej časti na potrebné obdobie, prípadne iné na to, aby podnikateľ vykonával podnikateľskú činnosť v prevádzkarni v súlade s platnými právnymi predpismi," uzavrel.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross