No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Súkromná hotelová v španielskej Galícii a portugalskej Brage

18. októbra 2018 |  | 

September trávili žiaci odboru hotelová akadémia SSOŠ-MSZ na stáži projektu Erasmus +. Navštívili španielsku Galíciu a Portugalsko. „My sme boli  v meste Marín, a boli sme ubytovaní v hoteli Villa de Marín***,“ hovorí Erik Erdӧdi, žiak III.G triedy. „Prax sme mali zabezpečenú v rôznych podnikoch napríklad Casa Román, reštaurácii špecializujúcej sa na finedining, v hoteli Galícia Palace****, reštaurácii El Caffetín s najlepším tapas barom za rok 2015,2016,2017 a 2018. La Lonja Vella bola zase  malá prímorská reštaurácia. Na praxi sme boli rozdelení do kuchyne a obsluhy. Keďže španielska gastronómia je veľmi vyspelá, naučili sme sa pripravovať rôzne jedlá, ako sú napríklad tortilla de espaňola, krokety, rôzne morské plody a mnoho iných jedál. V obsluhe sme sa naučili správne podávať vína a čapovať pivo, naučili sme sa pripravovať obľúbenú španielsku kávu: caféconleche, cafécortado, caffesolo.“

Táto oblasť sa pýši bielym vínom, nazývaným Albariňo a Ribeiro. Národné jedlo je pulpogallega (chobotnica). Tradičným španielskym zvykom je podávanie jedál v menších, ale pestrejších porciách, ktoré sa nazývajú tapas a pozostávajú zo suchej pikantnej klobásy chorrizo, šalátu ensalada russa, kalamárov, patatas bravas (pečené zemiaky s pikantnou omáčkou) , španielska omeleta, croquetas, sušenej šunky jamón. „Na prevádzkach sme komunikovali po anglicky a španielsky,“ povedal Ján Tokár. „Navštívili sme aj partnerskú školu CIFP Carlos Oroza – strednú odbornú školu hotelových služieb, kde sme sa spoločne pod vedením majstrov odborného výcviku učili pripraviť práve tradičnú chobotnicu, šalát s morskými plodmi a upiekli sme mandľový koláč“. Sobotu spestrila tradičná španielska oslava La Fiesta de San Miguel v Maríne, s nenapodobiteľnou temperamentnou atmosférou vlastnou Španielsku.Voľný čas žiaci trávili cestovaním a exkurziami do španielskych miest Lugo a Pontevedra, nevynechali sme ani známe pútnické miesto Santiago de Compostella.

Druhá skupina žiakov bola v portugalskom meste Braga, kde pracovali v reštauráciách Diana Restaurant, Cantinho da Lília, Restaurante Palatu, Sale&Dolce, Bracrestaurant a Café Vianna. Súčasťou odborného programu bola ochutnávka regionálnych vín v malebnej dedinke Cerrazedo. Voľný čas vyplnili výlety do Porta, Lisabonu a mestečka Viana de Castelo. Mimoriadnym zážitkom bolo aj kúpanie sa v Atlantickom oceáne.

Všetci žiaci sa zhodli, že je to celkom iné, učiť sa variť priamo v krajine, odkiaľ jedlo pochádza. Určite odporúčajú všetkým vyskúšať stáže Erasmus +, okrem odborného programu je to možnosť spoznať vzdialené krajiny a nájsť si nových priateľov. Z odbornej praxe si všetci žiaci odniesli certifikáty Europass Mobility a ECVET hodnotenie, presný popis činností, ktoré počas výcviku zvládli. Toto medzinárodné hodnotenie dopĺňa ich portfólio a otvára im cesty do gastronomických prevádzok v zahraničí.

www.ssosrs.sk

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

PR článok, zdroj: SSOŠ RS


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross