No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO/FOTO: V reštaurácii Čierny orol varí grécky šéfkuchár. Chystá aj grilované chobotnice!

Ak ste v týchto dňoch vstúpili do rimavskosobotskej reštaurácie Čierny orol, razom ste sa z uzimeného mesta preniesli na grécke pobrežie. Špeciálne pripravené stoly, dekorácie, hudba, stredomorské menu, Grék v kuchyni. A nie hocijaký! Medzi hrncami sa zvŕtal šéfkuchár z prestížneho päťhviezdičkového hotela v Chalkidiki, ktorý za svoje kulinárske umenie získal najvyššie ocenenie kuchárskeho sveta, Michelinovu hviezdu. Pripravuje kolekciu typických dipov, grilované chobotnice, šaláty aj chutné dezerty. Grécke špeciality môžete ochutnať počas celého týždňa!

Šéfkuchára s takýmto ocenením v kuchyni Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOS) ešte nemali. "Neviem o tom, že by vôbec na niektorej slovenskej strednej škole varil kuchár s Michelinovou hviezdou. Je to pre nás šanca pokročiť dopredu, pre žiakov aj zamestnancov školy znamená spoločné varenie s Ioannisom Parikosom zážitok a novú skúsenosť," povedal riaditeľ SOŠOS Jaroslav Bagačka. Ako prezradil, pri zháňaní niektorých surovín, ktoré šéfkuchár potreboval k príprave gréckych jedál, sa veru zapotili. "Nemal prehnané požiadavky, no chcel predstaviť kvalitnú a pravú grécku kuchyňu," doplnil. Tento týždeň Vám tak v reštaurácii Čierny orol naservírujú grilovanú chobotnicu, kapustové rolky plnené morskými plodmi, dusené jahňacie, krevetový šalát, známu Musaku či výborné dezerty. Halvas s karamelizovanými orieškami a sušenými marhuľami si rozhodne nenechajte ujsť!

[su_media url="https://www.youtube.com/watch?v=yn7BDA4Y9tA" width="600" height="388"]

Nakukli sme aj do kuchyne, kde finišovali prípravy gréckeho menu. Šéfkuchár Ioannis Parikos si spoluprácu so žiakmi aj pracovníkmi školy veľmi pochvaľoval. Podľa jeho slov sú tu ľudia veľmi milí, chcú sa učiť aj pomáhať mu a to ho veľmi teší. Radosť mal aj zo snehu, pripadal mu ako v rozprávke :-). Ako prezradil, stihol vyskúšať už aj slovenskú kuchyňu, pochutnal si napríklad na jeleňom guláši. Ioannis však nepricestoval sám, spolu s ním prišiel aj manažér hotela Kevin Kainz. Kým mal šéfkuchár pod palcom prípravu jedál, on priamo za pochodu zaviedol pár noviniek pri obsluhe.

Riaditeľ školy si návštevu z Grécka cení a ako povedal, je rád, že sa škole podarilo nadviazať nové kontakty. "Je pre nás prioritou, aby sme zabezpečili dobrú prax pre našich študentov. Chceme rozvinúť spoluprácu a v rámci štúdia poslať niekoľko žiakov do tejto významnej gréckej destinácie," avizoval.

Ioannis Parikos je špecialistom na grécku kuchyňu. Pochádza z Atén, študoval v  Paríži, grécku kuchyňu prezentoval na najvyšších fórach po celom svete. Ako šéfkuchár dostal najvyššie svetové ocenenie, hviezdu Michelin. Je tiež nositeľom Zlatej čapice. V súčasnosti pôsobí v  päťhviezdičkovom hoteli Sani Asterias Suites Chalkidiki.

Zdroj: Rimava.sk, Reklamný článok
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.

[nggallery id=897]


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross