No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Trápia vás hnačky? Možno sú za tým norovírusy, ktorým vyhovuje chlad

perex-liekyZa posledné desaťročie odborníci zaznamenali stúpajúci trend vo výskyte hnačkových ochorení spôsobených vírusmi. Po rotavírusoch (patria medzi vírusy, spôsobujúce tieto ochorenia), sú na druhom mieste norovírusové infekcie. „Tie sa síce vyskytujú počas celého roka, no v miernom klimatickom pásme, kde leží aj Slovensko, je pre ne typický výskyt hlavne v chladnom období roka,“ uviedla pre Rimava.sk hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica, Mária Tolnayová.

Podľa jej slov v roku 2011 bolo hlásených vyše 6000 prípadov všetkých vírusových hnačkových infekcií, z ktorých vo viac ako 1000 prípadoch bol za ochorenie zodpovedný norovírus. Ako ďalej spomenula, vlani podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zaznamenali odborníci už 3858 prípadov norovírusových ochorení. „Norovírusy spôsobujú akútne hnačkové ochorenia, ktoré je sprevádzané zvracaním, bolesťami brucha, kŕčmi brucha, nezriedka aj bolesťami hlavy, horúčkou, či zimnicou. Inkubačná doba je 12 až 48 hodín, pričom samotné ochorenie odznieva pomerne rýchlo - za 12 až 60 hodín a nezanecháva trvalejšie zdravotné následky,“ avizuje Tolnayová a dodáva, že ojedinele však môže dôjsť k ťažkej dehydratácii pacienta, čo môže najmä u starších osôb, či ľudí vysilených inou chorobou, viesť až k smrti.

Norovírus bol prvý krát dokázaný elektromikroskopickými metódami v roku 1978 a dnes je známych približne 20 rôznych jeho genotypov. „Na Slovensku diagnostikujeme norovírus ostatných 11 rokov,“ uviedla Mária Avdičová, vedúca Odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), podľa ktorej sa prítomnosť norovírusov na Slovensku potvrdila až zavedením novších metód diagnostiky.

Norovírusy postihujú vo väčšej miere aj dospelú populáciu a prenos je klasický - prehltnutím tohto vírusu, ktorý sa buď dostane do potraviny, ktorá už nie je ďalej tepelne spracovaná, ale najčastejší prenos najmä u norovírusových ochorení je kontakt. „Chorý človek kontaminuje prostredie, napríklad sociálne zariadenie v domácnosti, školách, škôlkach, nemocniciach, či inom kolektívnom zariadení a ďalší ľudia si znečistia ruky a zanesú si vírus do úst. Tento spôsob šírenia je najčastejší aj na Slovensku, my sme nemali také epidémie, kde by sa dokázalo, že bola kontaminovaná potravina priamo týmito vírusmi, len ojedinele bola strava podozrivá ako faktor prenosu nákazy,“ priblížila Avdičová.

Podľa odborníkov je veľmi dôležitá, ale aj náročná dekontaminácia prostredia, kde sa norovírus usídli. Je nutné používať také dezinfekčné prostriedky, ktoré účinkujú na vírusy, teda s virucidnými dezinfekčnými prostriedkami (hlavne s obsahom chlóru). Dekontamináciu prostredia je treba robiť kontinuálne, pretože niekto z členov kolektívu môže ďalej vylučovať norovírus, aj keď už nemá zjavné klinické príznaky. „Z toho jasne vyplýva aj spôsob zabránenia infekcie - dôsledná osobná hygiena, umývanie rúk pred jedlom a hygiena prostredia. Iná prekážka pre šírenie norovírusových ochorení, žiaľ, zatiaľ neexistuje,“ uzavrela vedúca odboru epidemiológie.

 

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross