No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Hrnčiarstvo sa stalo jej poslaním

V spolupráci s Miestnou akčnou skupinou MALOHONT Vám prinášame sériu článkov predstavujúcich producentov kvalitných miestnych výrobkov, disponujúcich značkou "Regionálny produkt GEMER-MALOHONT". Viac informácií  o regionálnom produkte nájdete tu...

Danka Bakšová - Keramické výrobky

Danke Bakšovej nadovšetko učarovala príroda, ktorá predstavuje nevyčerpateľný zdroj inšpirácií a jeden z hlavných námetov jej tvorby. Na hrnčiarskom kruhu vyrába rôzne hrnčeky, misky, džbány, krčahy, taniere, fľaše, poháriky svietniky, zvončeky i figúrky. Ostatné výrobky s nepravidelným tvarom, ako sú napríklad obrazy, bábiky či kvietky, modeluje vrátane všetkých detailov ručne. Danka Bakšová z Hrnčiarskych Zalužian objavila krásu ukrytú v hline už pred viac ako 30 rokmi a aj napriek tomu, že v mnohom nadväzuje na tradičné hrnčiarstvo, jej tvorba je svojská a originálna. Vkladá do nej kúsok svojej osobnosti, fantázie a poctivej keramikárskej práce, vďaka čomu majú jej dekoračné aj úžitkové výrobky charakteristický tvar a výzdobu.

Ako by ste opísali miesto, kde žijete a tvoríte?
Žijem v rodičovskom dome v Hrnčiarskych Zalužanoch so svojou mamkou a mojimi zvieratkami. Tu mám svoju keramickú dielničku. Vyrastala som aj so svojim ockom, ktorý maľoval obrazy. Už ako deti sme spolu so súrodencami sledovali jeho prácu, takže to „výtvarné“ nám bolo nejakým spôsobom dané od narodenia a automaticky sme žili spolu s tým.

Je toto remeslo nejakým spôsobom späté aj s Hrnčiarskymi Zalužanmi?
Obec má hrnčiarstvo už v názve a jeho tradícia tu bola odjakživa, ako si pamätám. Vždy tu bolo ložisko bielej hliny podobnej kaolínu. Na keramiku sa maľovali jednoduché hnedé motívy, využívali sa buď pásiky alebo vlnovky. Glazúra sa používala najčastejšie zelená alebo hnedá a len z vnútra. Takúto tradičnú keramiku zvyknem vytvárať aj ja a je pre mňa cťou, že môžem pokračovať v tomto remesle.

Aké boli Vaše začiatky?
Tým, že sa v obci nachádzalo výrobné družstvo Šamotka, automaticky som sa vybrala na keramickú dráhu. Následne sa to stalo mojím poslaním. Už na škole som sa venovala skôr práci na kruhu, hoci to bola tá najťažšia práca z hrnčiarstva. Samozrejme, na začiatku som sa s tým trošku potrápila. Boli to však krásne zážitky a stále sú, pretože aj dnes sa mi to nie vždy podarí.

Ako by ste opísali postup pri výrobe?
Hlinu si umiestnim na kruh a vycentrujem ju. Točením kruhu vyťahujem rukami steny keramickej nádoby na potrebnú výšku. Keď už mám vytvorenú základnú kachlicu, začínam tvarovať bruško, hrdlo a dotvarujem to do potrebného tvaru. Na druhý deň lepím uško, ktoré si vytvarujem osobitne. Keď je výrobok úplne vysušený, dávam ho do pece, kde ho pálim pri 980 - 1000 stupňoch. Po vypaľovaní nasleduje ďalšia práca, a to glazovanie. Glazujem buď nalievaním, namáčaním, striekaním alebo natieraním štetcom.

Na čo zvyknete myslieť pri práci?
Je skutočne úžasné, že môžem z materiálu, po ktorom napríklad aj kráčame, vytvárať vzácne kúsky, ktoré môžu ešte stáročia pretrvať. To je to pamätné a to krásne, že tu niečo po mne zostane.

V čom vidíte čaro hrnčiarskeho remesla?
Možno je to láska ku hline a vôbec aj ku krajine. Mám rada prácu na hrnčiarskom kruhu, na ktorom vytváram od hrnčekov a džbánov, cez misky a taniere až po zvončeky či svietniky. Zaujímavé na mojej práci je aj to, že niekedy tvorím z voľnej ruky a ani netuším, že čo z toho vznikne. Vtedy tvorím úplne spontánne. Inšpiráciu čerpám najčastejšie z prírody, zo života, z ľudí a vôbec všetkého okolo mňa, čo ma postretne a z čoho mám radosť.

Kontakt na výrobcu:

Danka Bakšová
Hrnčiarske Zalužany 209
980 12 Hrnčiarske Zalužany
+421 905 304 837
[email protected]

Predajné miesto: Priamo u výrobcu po predchádzajúcej dohode alebo na objednávku.

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Rozhovor viedol Matej Kováč
Foto: Petra Rapčanová
PR článok


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross