No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Poslanci klubu Odvážme sa zrýchliť: Predčasné zatvorenie zimáku je nezmysel

26. marca 2019 |  | 

Redakcia Rimava.sk obdržala tlačovú správu poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť ohľadom predčasného zatvorenia zimného štadióna. Zverejňujeme ju v pôvodnej podobe.

Dnes celý deň vidieť po meste smutné oči hokejistov, hokejistiek a ich priaznivcov.

Technické služby mesta Rimavská Sobota, ako prevádzkovateľ Zimného štadióna v Rimavskej Sobote, sa rozhodli uzavrieť zimný štadión dňom 24.3. 2019, o týždeň skôr, ako bolo plánované. Z tohto dôvodu bol zrušený tréningový proces mládeže HKM a aj jeden ligový zápas kadetov.

Dôvod?
Podľa stanoviska riaditeľa TSM z dôvodu nedostatočného dofinancovania prevádzky TSM a s tým súvisiacimi úspornými opatreniami.

Mrzí nás, že vedenie mesta v zastúpení riaditeľom TSM zneužívajú na svoj politický boj deti a ich rodičov, ale aj celú verejnosť.

Faktograficky vzaté, riaditeľ TSM klame.

Trváme na tom, že všetky financie na prevádzku Zimného štadióna tak, ako boli mestom navrhnuté, ostali v rozpočte zachované. Zvýšili sme aj kapitálové výdavky na Zimný štadión o 100.000€. Teda Zimný štadión mal v mestskom návrhu rozpočtu 354.400€, my poslanci z klubu Odvážme sa zrýchliť s podporou poslancov Hazucha, Kuvik, Juhász, Sliva a Cziprusz sme rozpočet navýšili na 454.400€.

Na poslednom zastupiteľstve sa táto skutočnosť nepáčila primátorovi a navrhol zníženie rozpočtu pre Zimný štadión o 100.000€, s čím sme ale nesúhlasili my.

Toto je ten pravý dôvod, prečo dal odstaviť Zimný štadión. Veď predsa nik iný, ako ON si predsa nebude uzurpovať zásluhy za dobudovanie Zimného štadióna. Detinské? Možno, ale v kontexte k dnešnej realite smutno kruté, ak si niekto svoje osobné komplexy rieši na úkor detí a mládeže.

Financie na prevádzku TSM boli naozaj krátené. Krátené boli kapitoly, ktoré sa roky používali na “zašívanie” financií, ktoré primátor nechcel mať pri tých správnych kapitolách. Ale aby sme boli konkrétny:

  • Vzali sme financie z Mechanického čistenia mesta, kde sme z pôvodného návrhu 286.000€ ponechali 185.000 € (Banská Bystrica čistí 4x viac ulíc za cenu 401.000€, a to zametajú každé 2 týždne, čo sa v RS nedeje). Nami navrhovaná finančná dotácia mechanického čistenia mesta by mala byť viac ako dostatočná, ak by z tejto kapitoly neboli financované nesúvisiace iné aktivity, ako napr. Kurinecký vláčik.
  • Vzali sme financie z údržby zelene, kde sme z pôvodného návrhu 282.500€ ponechali 232.500€ (Banská Bystrica kosí 660 ha plochy za 762.000 € čo je predstavuje 1154 €/ha. Mesto Rimavská Sobota bude mať podľa nášho nového návrhu k dispozícii sumu až 2 582 €/ha kosenej plochy, čo je viac ako dvojnásobok, ako má Banská Bystrica)
  • Vzali sme financie z Prevádzky podporných služieb TSM, kde z pôvodného návrhu 370.800 € sme ponechali 350.000€. TSM nám nedokázalo zdôvodniť 20% navýšenie výdavkov z minulého roka, kde mali v tejto kapitole 310.000€. Navýšenie výdavkov, ktoré sme zohľadnili, kryje navýšenie tarifných platov podľa zákona.

Spolu sme teda ponížili výdavky na TSM o 171.800€. Ale nie definitívne!

Keďže si uvedomujeme, že TSM sú dlhodobo podfinancované, dohodli sme sa s riaditeľom TSM ako aj s ekonómkou TSM o tom, že TSM pridáme toľko financií, koľko budú na svoju činnosť potrebovať. Pri zmene rozpočtu, keď bude jasné, koľko financií z minulého roka ešte v meste ostalo, im dofinancujeme všetky oprávnené náklady tak, aby mohli spokojne a efektívne fungovať.

Navýšenie financií sme podmienili správnym účtovaním výdavkov podľa stredísk, aby sme vedeli, na čo a koľko financií sa spotrebúva.

Toto riešenie bolo vyhodnotené aj nami aj zástupcami TSM ako férové a efektívne riešenie.

PS: podľa našich informácií, má z podobných fiktívnych dôvodov dôjsť o obmedzeniu prevádzky krytej plavárne ako aj verejného osvetlenia. Iba pre úplnosť informácií, obe kapitoly majú nekrátený rozpočet, takže ak dôjde k obmedzeniu ich činnosti, bude to zase iba politická hračka mocných v našom meste.

PS2: sedliackym rozumom spočítané, koľko ušetrí TSM na týždennom výpadku prevádzky Zimného štadióna? Zamestnanci, ktorí sú zadelení na Zimný štadión svoju výplatu dostať musia. Spotreba energie bude nižšia, to je nepopierateľný fakt. Celková suma za energiu na Zimnom štadióne je 74.000€. Zimný štadión je v prevádzke 28 týždňov, čiže za týždeň je spotreba energie necelých 2.700€, čo sa dá definovať ako úspora. Táto úspora vyznieva až sarkasticky, ak sa v rozpočte musí nájsť 440.000 € na tobogan, fungujúci 5 týždňov v roku, alebo skoro 90.000€ na nezmyselnú fontánku pod stromami, kde nebude plniť svoj účel.

Tlačová správa, zdroj: poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross