No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. Baňa: V obci podporia dobrovoľníkov formou oslobodenia od daní

30. decembra 2019 |  | 

Od dane z nehnuteľností v budúcom roku oslobodia v Rimavskej Bani občanov, ktorí vykonajú dobrovoľnícku činnosť na základe zmluvy s obcou. „Ide o novinku. Pri tvorbe nového VZN sme sa rozhodli navrhnúť takéto oslobodenie“, uviedla pre Rimava.sk starostka Rimavskej Bani Elena Polóniová. Podľa jej slov sa inšpirovať nechala na workshope vo Víglaši. „Na tému dobrovoľníctvo nám prezentovali príklady dobrej praxe, ktoré spolu so spracovanými výstupmi tvoria podstatu pre legislatívny základ k tejto daňovej úľave,“ priblížila.

Do budúcna v obci majú záujem v čo najväčšej miere využívať dobrovoľnícky potenciál. „Dobrovoľníci získajú skúsenosti a dostanú možnosť využívať svoje schopnosti v konkrétnych verejnoprospešných aktivitách. Za našu obec môžem spomenúť tohtoročnú úpravu priestoru pre detské ihrisko. Tento príklad, hoci ich je oveľa viac, má vplyv na vybavenosť našej obce základnou infraštruktúrou," uviedla na adresu toho, ako sa týmto spôsobom zvyšuje kvalita života v obci a zároveň priamo vplýva na rozvoj obce dobrovoľnícka činnosť. „A sú aj ďalšie oblasti, kde je "ruka" dobrovoľníka vítaná. Je dôležité, aby občania participovali na veciach verejných aj touto formou.“ upresnila starostka.



„Výška daní z nehnuteľnosti je u nás na rovnakej úrovni ako v roku 2012. Do budúcna sa jej zvyšovaniu neubránime ani my, ale počkáme ako sa popasujeme s tohtoročnou situáciou pokles podielových daní versus zvýšenie miezd vo verejnej správe a pedagogických pracovníkoch,“ doplnila Polóniová na margo toho, že výpadku financií v rozpočte spôsobenom oslobodením pre dobrovoľníkov sa neboja.

„Zatiaľ sa nik nehlási, ale VZN bolo schválené len tento mesiac. Ja verím, že občan ocení tento ústretový krok samosprávy. Sľubujeme si od toho aspoň malú odmenu tým, ktorí sú dobrovoľníkmi a nebola možnosť oceniť ich, teda okrem morálneho ocenenia,“ dodala na záver Polóniová.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Archív obce


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross