No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Výťažok z plesu darovali hasiči z Tornale na liečbu chorého Oliverka

Ich prácou je pomáhať ľuďom. Na svoje poslanie však nezabúdajú ani počas voľna. Hasiči sa výťažok zo svojho plesu rozhodli použiť na liečbu chorého trojročného Oliverka Jokmana z Tornale. Je to veselý chlapec, no osud mu nadelil do cesty ťažký údel. Trpí veľmi vzácnou, zatiaľ nevyliečiteľnou chorobou, svalovou dystrofiou.

„Keďže našim povolaním je záchrana života a zdravia, rozhodli sme sa darovať peniaze práve na takýto účel,“ povedal pre Rimava.sk Jozef Zajden, jeden z hasičov slúžiaci na hasičskej stanici v Tornali. Príbeh malého chlapca je im veľmi dobre známy, keďže Oliverkov starý otec dlhé roky slúži na tamojšej hasičskej stanici. Aj keď podľa Zajdena je venovaná suma 700 eur pre rodinu málo, aspoň takto sa rozhodli prispieť a pomôcť jej.

Rodina Jokmanovcov zbadala prvé príznaky choroby, keď mal Oliverko zhruba polroka. „Na začiatku bolo všetko v poriadku. Potom sme si všimli, že stále leží len na chrbte a neotáča sa ako iné detičky v jeho veku,“ uviedol pre Rimava.sk jeho otec Ladislav. Nasledovali vyšetrenia v Košiciach, ktoré potvrdili tušenie rodičov, že niečo nie je v poriadku so zdravím ich syna. Lekári stanovili zákernú chorobu.

Článok pokračuje pod reklamou



„Náš vytúžený synček Oliverko trpí zriedkavým genetickým ochorením svalovou dystrofiou Duchenne na základe bodovej mutácie. Toto ochorenie postihuje len chlapcov. Jeho zriedkavosť dokladuje skutočnosť, že s touto diagnózou je na Slovensku celkovo sedem chlapcov. Bolo to pre nás veľkým šokom dozvedieť sa tak krutú diagnózu, pretože v našich rodinách sa predtým neobjavilo závažnejšie ochorenie,“ priblížil Jokman.

Liečba tejto choroby je finančne veľmi náročná a to aj napriek tomu, že je do šiestich rokov hradená zdravotnou poisťovňou. Doplatok na jedno balenie lieku je 900 eur. A Oliver potrebuje na mesiac štyri takéto balenia. Čo bude ďalej, zatiaľ rodina nevie. „Sme ako väčšina mladých rodín v našom veku, s rovnakými výdavkami. Ale disponujeme len jedným príjmom, pretože Oliverko vyžaduje celodennú starostlivosť. O našom trápení dlhú dobu ľudia netušili, pretože sme sa snažili svojpomocne s našimi blízkymi pokrývať všetky výdavky. Dlhodobo to však nie je možné,“ vysvetlil zúfalý otec rodiny.

Súčasťou liečby sú tiež drahé rehabilitácie, ktoré sú však nevyhnutné, aby sa minimalizovala stuhnutosť kĺbov, keďže rokmi postupne ubúda svalová hmota. Rodina preto prosí dobrých a ochotných ľudí o pomoc.
„Kedže je rehabilitácia drahá, nemôžeme si dovoliť ju opakovať tak často, ako by bolo potrebné. Najbližšie začíname koncom marca dvojtýždňovým pobytom v Piešťanoch,“ doplnil otec s tým, že tento rok majú v pláne absolvovať celkovo štyri rehabilitačné pobyty.

„Chceme sa veľmi pekne poďakovať príslušníkom HaZZ v Tornali, ktorí zareagovali a veľmi nám pomohli svojim počinom. Sme im za to nesmierne vďační,“ vyjadril Jokman úprimnú vďaku za pomoc jeho synovi.

Podľa slov otca je pre nich najdôležitejší syn, aby sa mu vďaka rehabilitačným pobytom znížili prejavy nevyliečiteľnej choroby. Ako dodal na záver, tento rok po prvýkrát chcú využiť aj možnosť zbierania 2% z daní, ktoré budú priamo zhromažďované v rehabilitačnom centre kde plánujú pobyty.

Zdroj: Rimava.sk FOTO: Ladislav Jokman a Marian Dorkin


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross