No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto chce na základných školách zriadiť nové odborné učebne

20. júla 2020 | |  | | | |

Kvôli nedávnej koronakríze a jej následným ekonomickým dopadom musela samospráva vo Fiľakove okresať svoje tohtoročné investičné zámery. Ako priblížil primátor Attila Agócs, napriek tomu sa rozvoj v meste nezastaví, zamerali sa však na menšie projekty. „Hľadáme spôsoby, ako realizovať projekty, ktoré budú mať čo najväčší dosah na ľudí v meste, zároveň však nezaťažia náš rozpočet. Rozhodli sme sa preto zapojiť do výzvy Miestnej akčnej skupiny (MAS) Partnerstvo Južného Novohradu zameranej na vybudovanie učební v základných školách. Vďaka nim by sa kvalita vzdelávania v našom meste mohla opäť posunúť vpred,“ objasnil.

Článok pokračuje pod reklamou



Maximálna výška dotácie, ktorú môže mesto požadovať, je 57-tisíc eur. Tie chce získať pre obe miestne slovenské základné školy a tiež ZŠ Koháryho s vyučovacím jazykom maďarským, rozdeliť ich plánuje rovným dielom. „Mocsáryho školu sme sa tentokrát rozhodli nezapojiť, nakoľko sa nám u nich prednedávnom podarilo z iného projektu vybudovať nové učebne na inkluzívne vzdelávanie,“ spresnil primátor. Mesto bude projekt spolufinancovať piatimi percentami.

Základná škola na Školskej by vďaka dotácii mohla zariadiť novú učebňu informatiky. Získali by do nej 17 notebookov, interaktívny dotykový monitor, wifi router a ďalšie potrebné vybavenie. Na ZŠ na Farskej lúke by chceli do učebne informatiky zakúpiť interaktívnu tabuľu s dataprojektorom, notebook či 3D tlačiareň, s ktorou majú bohaté skúsenosti aj na miestnom gymnáziu. Zriadiť by chceli aj nové dielne s kompletným vybavením, v ktorých by si mohli žiaci cibriť aj svoje manuálne zručnosti. Dielne by vďaka projektu mali pribudnúť aj na ZŠ Koháryho.

Výzva zameraná na učebne nie je jedinou výzvou MAS, do ktorej sa Fiľakovo zapojilo. Dotáciu žiada aj na rekonštrukciu exteriéru koncertnej sály na Koháryho námestí. V súčasnosti je projekt mesta na posudzovaní. „Pracujeme tiež na vypracovaní projektu, vďaka ktorému by sme prostredníctvom dotácie z MAS postavili nové detské ihrisko na Farskej lúke,“ uzavrel primátor.

Zdroj: Rimava.sk informovala  Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta Fiľakovo. 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross