No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: V Dobrej muzike uvidíme hrať Soboťana - violistu Vojtecha Botoša

25. augusta 2020 |  | 

Druhým koncertom tohtoročného Sobotského jazztivalu nazrieme do sveta folklóru a vynikajúcej ľudovej hudby. V piatok 28. augusta o 20.00 hod. v Čiernom orlovi výnimoční muzikanti, zoskupení v kapele DOBRÁ MUZIKA predvedú svoj program „Kamaráti moji“. Podľa organizátorov z MsKS sa diváci môžu tešiť na nový pohľad, na žánrovú pestrosť a nové hudobné štýly v aranžmánoch a v podaní skvelých muzikantov. Primášom je Martin Smolko 1. husle, Leoš Farkaš 2. husle, violista Vojtech Botoš, ktorý pochádza z hudobníckej rodiny Botošovcov z Rimavskej Soboty, Jakub Stračina na kontrabase a Vladimír Homola na cimbale.

https://www.facebook.com/dobramuzika.sk/videos/1175357556176126

Vstupné je 10 eur, predaj vstupeniek v MsKS, na mieste a online na ww.kulturars.sk

Program:

J. Stračina: Neďaleko

V. Homola: Po nábreží koník beží

Š. Molota: Romane keriko

A . Harvan: Pijácka fantázia

V. Homola: Štyri z priechodského rúcha

J. Gréner: Vyleteli jarabice

S. Palúch: Čardáš

V. Homola: Cimbal z Telgártu

A. Lara: Granada

G. Dinicu: Hora de Concert

Myšlienka založenia tejto skupiny začala vznikať v druhej polovici roku 2015. Bývalí členovia Zlatých huslí a orchestra umeleckého súboru Lúčnica sa rozhodli predstaviť sa pod novým názvom „DOBRÁ MUZIKA”. Zložením je to klasická cimbalová kapela, ktorú tvoria profesionálni hudobníci. Ich cieľom je v prvom rade interpretáciou skladieb (od klasického žánru cez folklór, filmovú a muzikálovú tvorbu) priniesť nový pohľad na rôznosť, žánrovú pestrosť a nové hudobné štýly.

Vojtech Botoš, svoj vzťah k hudbe prechováva už od svojho narodenia.

Pochádza z hudobníckej rodiny Botošovcov (otec Vojtech Botoš kontrabasista, starý otec Vojtech Botoš violista). Vo svojich šiestich rokoch začal v Rimavskej Sobote študovať hru na husle na ZUŠ u Evy Szabovej. Absolvoval u nej prvý aj druhý cyklus ZUŠ, počas ktorých úspešne absolvoval viacero husľových súťaží (Pódium mladých umelcov 2007 – 1. miesto, Cinka Panna súťaž primášov 2008 – 1. miesto, Husľová súťaž v ZUŠ Brezno 2008 a 2012 – 1.miesto). K viole prešiel ako štrnásťročný. Hre na ňu ho učil starý otec Vojtech Botoš, ktorý mu dal základy slovenskej aj maďarskej ľudovej hudby. V roku 2015 začal rozvíjať svoje hudobné vzdelanie, hru na viole na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici u Dušana Radiča. Zároveň študoval aj na Akadémii umení v Banskej Bystrici v triede Zuzany Bouřovej. V roku 2015 získal na súťaži konzervatórií na Slovensku 1. miesto v hre na violu. Pravidelne sa zúčastňoval viacerých majstrovských kurzov. K absolvovaným kurzom patria: Majstrovské kurzy v tábore Snetbergera Ferena (Mohácsi Gyula – viola, Lakatos György, Kováts Péter – husle), Letný tábor v symfonickom orchestri Auer szinfonikusok v Maďarsku. Absolvoval viacero úspešných koncertov so známymi umelcami ako husľový virtuóz Puka Károly alebo Snétberger Ferenc. Viackrát účinkoval aj ako člen orchestra ŠKO v Žiline. V súčasnosti je vyhľadávaným violistom viacerých hudobných zoskupení na Slovensku aj Maďarsku v rôznych žánroch.

Tretím hosťom Sobotského jazztivalu bude známy spevák Robo Opatovský, ktorý si prizval na účinkovanie gitaristu Romana Mečiara a skvelého hráča na trúbku a akordeón Ondreja Jurášiho. Na koncerte, v piatok 11. septembra o 19.00 hod. odznejú jeho najväčšie hity v tak trochu jazzovo ladenej verzii.

Sobotský jazztival uzavrie svojim koncertom mladý talentovaný jazzový gitarista Andreas Varady so svojou kapelou. Andreas je rodák z Rimavskej Soboty a svoju cestu za majstrovstvom v jazzovej gitare začal už v útlom veku. Ako 10 ročný sa presťahoval so svojou rodinou do Írska a od tej chvíle sa začal jeho raketový vzostup vo svete jazzu. Súčasťou Andreasovej kapely, s ktorou sa na jazztivale predstaví v piatok 25. septembra o 19.00 hod., bude jeho otec „Bandi“ na base a mladší brat Adrian na bicích, čo je veľmi sympatický zjav.

3. ročník Sobotského jazztivalu - festivalu kvalitnej hudby v Rimavskej Sobote organizuje Mestské kultúrne stredisko v spolupráci so SOŠOS. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom podujatia.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross