No active "ca-sidebar-197687" sidebar

AKTUALIZOVANÉ: Film s ocenením Cinematiku strihal Peter Pavlík z Rim. Soboty

Aktualizované 17. februára: Už od štvrtku do nedele si môžete film vychutnať na Edisonline, každý večer o ôsmej hodine. Čaká na vás až osem projekcií v dňoch od 18.2. - 21.2. a od 25.2 - 28.2.2021..stačí prihlásiť na https://edisonline.sk/services a kúpiť vstupenku na určité online premietanie..

Celovečerný film, niekoľkokrát ocenený nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Králi videa. Na výrobe tohto výborne prijatého dokumentárneho filmu sa podieľal rodák z Rimavskej Soboty, 38-ročný Peter Pavlík. Strihá trailery pre kino filmy, pracuje pre TV Markízu, píše pre najväčší slovenský filmový portál Kinema, ale taktiež organizuje filmové kvízy po celom Slovensku. Trikrát viedol kvíz aj v Rimavskej Sobote. Väčšinou počas sviatkov, podľa účasti patrili v k tým najnavštevovanejším. V minulosti pripravoval aj upútavky na filmy pre tunajšie Kino Orbis. Do jeho tvorby patrí však aj strih dokumentu IMT Smile a Lúčnica.

Bol účastníkom aj Konfresky, ktorú zorganizovalo Mestské kultúrne stredisko v R. Sobote. Ako o sebe tvrdí, živiť sa dá aj svojimi záľubami. Filmy ho oslovili ešte ako malého, keď ho rodičia zobrali prvýkrát do kina. Osudovým sa mu stal záber z Hviezdnych vojen, keď preletela loď. A tak si povedal, že toto chce robiť.

Článok pokračuje pod reklamou



"Okamžite som sa zamiloval do filmov. Bol som schopný pozrieť osem filmov za deň,“ povedal ešte v októbri Peter, u ktorého sa odvtedy takmer všetko v jeho živote točí okolo filmu. Prvú kameru dostal na 17-te narodeniny, keď chodil na tunajšie gymnázium. S úsmevom priznáva, že pod lavicou čítal časopisy. Motivovaný bol k akčným scénam s kamarátmi, ktoré prestrihával so scénami s Bruce Willisom. „Natočil som ich vtedy asi tridsať,“ priblížil Pavlík mladší, ktorého otec je v súčasnosti prednostom Okresného úradu v R. Sobote.

Na VŠMU ho síce nevzali, no pracoval na sebe a o rok bol na Akadémii umení v Banskej Bystrici. „Konečne som videl, čo robím zle,“ zhodnotil Peter, ktorý sa do štúdia priam zahryzol, keď namiesto 50 cvičení, ktoré mali predpísané počas školy, ich urobil asi 350.

Vo filmovej brandži si prácu našiel najskôr v TV Nautik, kde začínal ako strihač. Potom si ho všimli v STV, kde hľadali človeka na upútavky. Tam pracoval asi tri roky a odtiaľ prešiel do TV Markíza. Tam sa začal okrem strihania venovať aj natáčaniu.

Podpísal sa pod filmové upútavky ku komédii Veľký rešpekt, Klauni s Kaiserom a Lábusom a potom začal dostávať zákazky pre kiná. Keďže vyštudoval dokument, veľmi blízko mal aj k práci so skupinou IMT Smile. "Nemusíte sa báť, že keď máte sen a chcete sa ním živiť, dá sa to,“ tvrdí Pavlík, ktorý miluje filmy a chodí sa do práce zabávať.

Strihal niekoľkokrát už ocenený film Králi videa

Dokumentárno-komediálny film Králi videa zachytáva obdobie cenzúry počas komunizmu. Vďaka hraným pasážam a výpovediam odzrkadľujúcim dobu rýchlodabingov získate dojem, že ste opäť v časoch 80. rokov, v časoch, kedy boli západné filmy pre socialistické Československo takmer nedostupné. Ako to bolo s dovozom a kopírovaním filmových diel, vám objasní príbeh československého amatérskeho dabingu, ktorý strihal Soboťan Peter Pavlík.

„Je to najlepšie hodnotený tohtoročný slovenský film na ČSFD, kde hodnotia diváci. V Čechách sme tretí najlepší. Recenzie máme zatiaľ naozaj iba kladné a na Medzinárodnom festivale Cinematik sme dostali Cenu divákov,“ vyjadril sa pre Rimava.sk o dokumente Peter.

„Mladí v našej dobe sú z toho úplne vyjavení, ako sa takto dalo fungovať, no v socialistických časoch nám veľké západné filmy prinášali iba piráti, ktorí ich pašovali na čiernom trhu,“ pokračoval. Pri pozeraní sa zabavia všetky generácie a divák každého typu si príde na svoje. Vidieť môžeme aj konkrétne ukážky filmov, ktoré boli v tom čase dabované veľmi humorným spôsobom. „Celé to bol strašný bizár. Amatérski páni, ktorí to prekladali, veľakrát nevedeli ani jazyk. Bol medzi nimi jeden, ktorý vedel po anglicky päť slov. Na základe tých piatich slov preložil každý film, čo k nemu prišiel,“ prezradil o filme Peter.

Snímka má naozaj bohaté obsadenie. Môžeme tu nájsť známe mená, ako Ondřej Hejma (porotca zo Superstar), Zdeněk Troška, František Fuka (programátor videohier, prekladateľ filmov), Ondřej Neff (český spisovateľ) a veľa ďalších.
Králi videa mal v Čechách premiéru 3. septembra a bol mimoriadne kladne prijatý. U nás na Slovensku mal byť premiérovaný 1. októbra, avšak koronakríza premiéru oddialila na neurčito. Neostáva nám teda nič iné, len si na premietanie filmu počkať.

Peter Pavlík strihal upútavky aj pre Kino Orbis v Rimavskej Sobote

Zdroj: Rimava.sk

Zdroj: Rimava.sk, Frederika Lodova


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross