No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Píše o vraždách a smrti. Zároveň radí ľuďom o láske

Mark E. Pocha, vlastným menom Marián Kluvanec, žil dlhší čas v Rimavskej Sobote, kde pracoval ako šéfredaktor Gemerských zvestí.

Dnes je z neho úspešný spisovateľ, ktorý sa venuje najmä písaniu hororovej literatúry. Slávu mu priniesla sociálna sieť TikTok, kde za 9 mesiacov získal viac ako 100 tisíc sledovateľov. Aký je život úspešného spisovateľa a TikTokera? Mark nám o tom v rozhovore pre Rimava.sk povedal viac.

Vyrozprávaj nám tvoju cestu. Ako si sa stal spisovateľom? Mal si pred svojimi knihami nejaké skúsenosti s písaním?

Vždy som rád čítal a vymýšľal si krátke príbehy – to je najlepší základ pre budúceho spisovateľa. Prvý román som napriek tomu napísal až po tridsiatke. Múza si akosi dávala načas... Pravda, s textom som v rôznych formách a žánroch pracoval aj predtým, či už ako novinár alebo vedecký pracovník na univerzite. Podľa mňa ten, kto v sebe nosí umelecké sklony, im skôr či neskôr dá voľný priechod.

Píšeš hororovú literatúru, ktorá má medzi čitateľmi veľký úspech. Odkiaľ čerpáš inšpiráciu?

Článok pokračuje pod reklamou



Skúmam svet a ľudí okolo seba. Inšpirácia je totiž všade okolo nás...

Máš stále nové nápady, alebo sú aj obdobia, kedy nevieš o čom písať?

Ja som tzv. spontánny typ autora: nemám dajaký denný rozpis práce, píšem bez plánov, jednoducho vtedy, keď to na mňa, takpovediac, príde. Čiže obdobie čulej tvorby striedajú pokojnejšie týždne aj mesiace, kedy sa „dobíjam“.

Je tvoja tvorba pre každého? Zvládnu to aj slabšie povahy?

Určite odporúčam len osobám so silným žalúdkom a pevnými nervami! (smiech) Ale vážne, ide o hrôzostrašné príbehy, plné explicitného násilia a sexu. To nie je pre každého. Čitateľ musí mať trošku aj nadhľad a odstup, aby zvládol napríklad scénku masového znásilnenia mimozemšťanmi (román Kontakt) alebo scénu, kde domorodý šaman trhá z živej zajatkyne vnútornosti (Krajina kanibalov). Na počudovanie sa tieto príbehy páčia často dievčatám vo veku 17-25 rokov, chodia mi od nich skvelé odozvy.

Napísal si viaceré skvele hodnotené diela s rôznou tematikou. Ktorá tvoja kniha mala najväčší úspech, a s ktorou si ty najviac spokojný?

Najlepšie recenzie má posledný román – Bestie. Je to príbeh podľa skutočných vrážd na Horehroní, veľmi silná káva. Knižku dokonca nechceli vydať na Slovensku, vraj je natoľko psychologicky úderná. Napokon sa jej zhostil český vydavateľ. Je v nej psychologická drobnokresba chlapca, ktorý vyrastie v psychopatického vraždiaceho maniaka.

Osobne mám veľmi rád knihy Dom490, čo je prvý slovenský román o dome duchov; a Na dušičky zomrieš, príbeh na spôsob slávneho filmu Halloween.

Píšeš prevažne o vraždách, násilí a smrti, ale chystáš do budúcna nejaké knižné novinky?

Oh áno, vždy! Pokým múza kope, presnejšie. Pred Vianocami má vyjsť zbierka erotických poviedok Dostaň ho tam! Zozbieral som ich od priateľov a známych, ide o viac či menej skutočné príbehy o zvádzaní a sexe. Veľmi pikantné čítanie, tak trochu mimo mojich zvyčajných koľají.

Vieme o tebe, že si veľmi aktívny na TikToku. Máš viac ako 100 tisíc sledovateľov, ktorých si získal za pomerne krátky čas. Ako by si charakterizoval tvoju tvorbu na tejto sociálnej sieti? Čo mladých najviac baví?

Na TikToku sa zdieľajú 15 sekundové videá, je to taký „stlačený YouTube“. Tomu som prispôsobil aj formu. Čiže väčšinou robím žartovné veci, napríklad keď som získal prvých päť tisíc sledovateľov, rozbil som si o hlavu vajíčko. Je to taká zábavka na odreagovanie. A zároveň dávam mladým tiktokerom tipy, ako zlepšovať ich videá a napredovať.

Nedávno si napísal príručku pre TikTokerov - Prvých 1000 followerov. Obsahuje odskúšané a overené rady, ako na tejto sociálnej sieti napredovať a byť úspešný. Má úspech? Ako v tebe skrsol nápad napísať niečo také?

Prišlo to, ako väčšina dobrých vecí v živote, samo od seba. Jedného dňa som zistil, že viem, ako rásť na TikToku, a že viem pomôcť aj iným. Takto som začal ľuďom radiť online. A keď som už prestal stíhať odpovedať na jednotlivé otázky, povedal som si, že zhrniem moje rady a postrehy do akejsi „príručky“. Odvtedy si ju kúpilo mnoho mladých ľudí, ale napríklad viem aj o jednom moderátorovi TV spravodajstva, že s ňou pracuje.

Nebojíš sa, že TikTok zakážu podobne ako v Amerike?

Bojím sa iných vecí, TikTok je len zábava. Môžu ho zakázať, môže zaniknúť, môže ho nahradiť iná sieť. V každom prípade platí, že čo nás naučí jedna platforma, to zužitkujeme na tej nasledovnej.

Si aj YouTuber? Darí sa ti tam preraziť?

Och, youtuber ani nie, na to vydávam videá príliš zriedka a bez konkrétneho plánu. Mám síce tri YouTube kanály, ale momentálne sa o ne starám len sporadicky. Je to iný formát, vyžaduje aj lepšiu techniku na nahrávanie, aj celkovo viac času, a ten ja nemám.

Ak by si si mal vybrať TikTok alebo YouTube, čo by si si vybral?

Vyberám si knižky. (smiech)

Už nejaký čas si zapojený aj do projektu Viac než kamoši. Povedz nám o tejto spolupráci niečo viac.

Viac než kamoši (www.viacnezkamosi.sk) je projekt zameraný na pomoc mužom, ktorí majú problém s nadväzovaním známostí so ženami. Prostredníctvom zlepšovania komunikácie a posilňovania ich mužskej stránky im pomáham stať sa viac atraktívnymi. V dnešnej dobe je zoznamovanie sa a randenie problémové, ako sa ukazuje – muži a ženy akoby spolu nevedeli komunikovať.

Máš aj nejaké ďalšie aktivity, o ktorých by si čitateľom chcel povedať?

Momentálne ma písanie, poradenstvo a nakrúcanie videí plne zamestnáva, takže času na ďalšie aktivity je zúfalo málo.

Na sociálnych sieťach budíš dojem bezstarostného bláznivého mladého chalana. Si taký aj v každodennom živote? Aký je Mark v súkromí?

Haha, ideme riadne na kosť, cítim sa ako celebrita! (smiech) Neviem, treba ma spoznať a každý nech si utvorí sám obraz. Ale v zásadných veciach som priam smrteľne vážny. Bez irónie.

Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

Moje dve krásné malé dcéry. Nikdy predtým som sa na ničom takom úžasnom nepodieľal a už ani nebudem.

Na záver, čo by si odkázal čitateľom, ktorí sa možno ešte boja, no chcú preraziť na sociálnych sieťach?

Presne STRACH je to jediné, čo bráni človeku v napredovaní a sebarozvoji. Úspech síce nikdy nie je zaručený, ale môžeme byť azda šťastní, keď sa ani len nepokúsime realizovať naše sny? Ako hovorí Will Smith: Ak sa bojíš niečo urobiť, tak to urob vystrašený!

Zdroj: Pre Rimava.sk pripravila Frederika Lodová


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross