No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Nemocnice budú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Plánované operácie až na niekoľko výnimiek odložia

30. decembra 2020 | |  | 

Ministerstvo zdravotníctva reaguje na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu. Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň v nemocniciach stúpa a blíži sa k hranici 3 000 hospitalizovaných.

Opatrenia sa týkajú aj nemocníc v Rimavskej Sobote a v Lučenci

„Ministerstvo zdravotníctva preto fakultným, univerzitným a všeobecným okresným nemocniciam, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie, nariadilo poskytovať pacientom v nemocniciach len neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ informuje hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že opatrenie prijali preto, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť všetkým pacientom, ktorí ju akútne potrebujú.

Článok pokračuje pod reklamou



„Štandardné realizovanie plánovaných zákrokov v nemocniciach bude v bežnom režime pokračovať len pri onkologických pacientoch alebo tých, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba. Liečba pri týchto diagnózach pokračuje v štandardnom režime,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Eliášová, príkaz na poskytovanie len neodkladnej zdravotnej starostlivosti so spomínanými výnimkami bude platiť do 31. januára. Nemocnice tak musia preplánovať plánované úkony pre pacientov, ktorým sa odsunutím zákroku nezhorší zdravotný stav.

„Nemocnice sme zároveň požiadali o vyčlenenie minimálne 30 percent z voľných nereprofilizovaných lôžok s prívodom kyslíka, aby sme boli pripravení na hospitalizáciu zvýšeného počtu pacientov s COVID-19“, povedal štátny tajomník MZ SR Peter Stachura, pod ktorého gescia koordinácie nemocníc v súvislosti s COVID-19 spadá.

Opatrenia sú mierne, myslí si Krajčí

Podľa ministra zdravotníctva sú opatrenia platné na Slovensku počas tohtoročných sviatkov v porovnaní s inými krajinami dosť mierne. Krajčí ďalej upozorňuje na dôležitosť rešpektovania opatrení, aj v posledný deň roka. Hlavný odborník rezortu na medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica zároveň varuje pred užívaním alkoholu v čase pandémie. Alkohol totiž nielen znižuje opatrnosť, ale aj oslabuje imunitu. „Ak sa niekto nakazil a konzumuje aj v menšom množstve alkohol, potom priebeh ochorenia bude ťažší," upozornil Okruhlica.

„Každý sa musí správať zodpovedne. Nehľadať cestu ako obísť platné pravidlá, ale ich rešpektovať. To je cesta k úspešnému zvládnutiu súčasnej nepriaznivej situácie,“ uviedol minister a pripomenul, že to, ako sa budeme správať počas Silvestra, sa premietne do počtu chorých v nasledujúcom období.

Zdroj: Rimava.sk, MZ SR


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross