No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Plánovaný závod na výrobu karavanov narazil na problém, posudzovanie im nateraz stopli

Zdroj: INECO, s.r.o., Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky

So zámerom postaviť v Rimavskej Sobote závod na výrobu karavanov prišla firma ARDIS ZH, s.r.o. so sídlom v Žiari nad Hronom, užívateľom by mala byť rimavskosobotská spoločnosť VICTORAUTO spol. s r.o., informovali sme o tom koncom decembra minulého roka. Stavať by chceli na Košickej ceste.

V polovici januára sa k predloženému zámeru vyjadril Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote, ako jeden z orgánov, ktoré zámer posudzujú. Okresný úrad Rimavská Sobota, odbor starostlivosti o životné prostredie, rozhodol o prerušení zisťovacieho konania a vyzval na doplnenie zámeru navrhovanej činnosti. Po doplnení budú v posudzovaní pokračovať.

Dôvodom je hluk. RÚVZ žiada o posúdenie dopadu vplyvu hluku z činnosti prevádzky závodu, a to stacionárnych zdrojov hluku (technologické zariadenia) a mobilných zdrojov hluku (expedícia, zásobovanie) vo vzťahu k najbližšej obytnej zástavbe v závislosti od režimu prevádzky cez deň, večer a v noci. Zdrojom hluku teda bude doprava – preprava materiálu, zamestnanci či návštevníci fabriky, a vzduchotechnické zariadenia. Tie majú byť umiestnené na streche objektu.

Zdroj: INECO, s.r.o., ZBGIS, Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky

Neďaleko jednej z plánovaných hál závodu sa totiž nachádza bytový dom, od miesta výstavby je vzdialený približne 40 metrov. Severne od plánovanej fabriky, na Chrenovisku, je zas zástavba rodinných domov. Vzdialené sú približne 115 metrov, uvádza sa v predloženom materiáli, ktorý orgány posudzujú.

V posudzovanom zámere jeho predkladateľ pripúšťa, že obyvatelia týchto bytov a domov budú počas výstavby závodu vystavení zvýšenej hlučnosti, prašnosti a exhalátom. „Nepredpokladáme však, že navrhovaná činnosť môže mať významný dlhodobý negatívny dopad na zdravie tohto obyvateľstva,“ tvrdí firma, ktorá by chcela závod na výrobu karavanov postaviť.

Odbor životného prostredia Okresného úradu v Rim. Sobote si zas vyžiadal doplnenie druhu a množstva vypustených prchavých organických zlúčeniny, ktoré znečisťujú ovzdušie.

12 miliónová investícia

Predpokladané celkové náklady projektu predstavujú 12 miliónov eur. Nový závod na výrobu karavanov by mohol dať prácu 50 ľuďom. Viac o pripravovanej výstavbe si prečítate tu.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross