No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Komunitné centrum pomáha ľuďom v núdzi

Zdroj: FB Komunitné centrum Poltár

Komunitné centrum v Poltári bilancovalo uplynulý rok. Medzi ich hlavné úlohy naďalej patrí pomoc ľuďom v zlej sociálnej situácii, poradenstvo v oblasti bývania, sociálneho zabezpečenia, financií či zamestnania.

Na pracovníkov komunitného centra sa klienti obracajú s rôznymi problémami, napríklad s exekúciami, osobným bankrotom, nezamestnanosťou, záškoláctvom, rodinnými vzťahmi, poisťovňami či vzdelávaním. Ako ďalej informuje odborná garantka centra Iveta Brndiarová vo výročnej správe za rok 2020, podarilo sa im prostredníctvom nadácie napríklad pomôcť osobe trpiacej materiálnou depriváciou a chudobou. Poskytli jej financie na kúpu pece na pevné palivo, štiepaného dreva a na zasklenie okien. Ďalšej rodine v hmotnej núdzi zas prispeli na nákup oblečenia pre ich dve školopovinné deti.

Článok pokračuje pod reklamou



Svoju činnosť komunitné centrum prispôsobilo aj pandemickej situácii. „V spolupráci s mestskou samosprávou v súvislosti so šírením vírusu COVID-19 komunitné centrum poskytlo občanom – osamelým dôchodcom, ťažko zdravotne postihnutým a ľudom v karanténe, bezplatnú službu nákupu a donášky základných potravín, drogérie a liekov,“ informuje v správe garantka Brndiarová.

Medzi klientov komunitného centra patria aj ľudia bez domova. Komunitné centrum im pomáha dostať sa z okraja spoločnosti. „U občana bez domova, ktorý rok užíva sociálne služby KC, sa podarilo zabezpečiť kompletnú zdravotnú starostlivosť. Postupne sa zapájal do každodenných činností za pomoci dohľadu a smerovania pracovníkov KC,“ uviedla Iveta Brndiarová s tým, že mu boli taktiež zabezpečené teplé obedy a pranie oblečenia.

„Pravidelne navštevoval psychiatrickú ambulanciu, kde ho sprevádzala odborná garantka komunitného centra. Po stabilizovaní zdravotného stavu bol umiestnený v útulku pre mužov, kde bol 9 mesiacov,“ uvádza sa ďalej v správe. Muž si postupne osvojoval pravidlá a pracovné návyky. „Po návrate do rodného mesta sa kontaktoval s KC, ktoré mu pomohlo s evidovaním na ÚPSVaR, s nástupom na aktivačné práce, žiadosťou o pridelenie garsónky,“ zakončili.

Komunitné centrum sa venuje taktiež preventívnej činnosti, podpore vzdelávania detí a mládeže, podpore ukončenia základného vzdelania a pokračovania v ďalšom štúdiu na strednej škole. Medzi ich aktivity patrí aj podpora vzdelávania všetkých vekových skupín komunity. Realizujú vzdelávacie programy, ktoré sú zamerané na prevenciu a elimináciu sociálno-patologických javov.

Medzi klientov komunitného centa patria napríklad obyvatelia marginalizovaných rómskych komunít so zastúpením detí, mládeže i dospelých, osamelé matky, osoby s nízkymi príjmami – pod a pri hranici životného minima, dlhodobo nezamestnaní ľudia či nezamestnaní bez vzdelania alebo aj osoby po ukončení ústavnej starostlivosti a osoby ohrozené sociálnym vylúčením: seniori, zdravotne postihnuté osoby, občania bez domova a viacdetné rodiny.

„Pre komunitu je prínosom poskytovanie bezplatných sociálnych služieb KC, ktoré naplno využívajú ich služby,“ uviedla Iveta Brndiarová.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross