No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Začne sa výstavba R2 od Lučenca na R. Sobotu až v rokoch 2028-2030? Pýtali sme sa diaľničnej spoločnosti i ministerstva

LUČENEC/RIMAVSKÁ SOBOTA – Výstavba rýchlostnej cesty R2 od Lučenca smerom na Rimavskú Sobotu by sa mala začať najskôr o sedem až deväť rokov. V nedávnej diskusnej relácii Klub komunálnej politiky Rádia Regina Stred, kde sa stretli primátori Rimavskej Soboty a Hnúšte, to uviedol tretí diskutujúci, konateľ štátnej spoločnosti MH Invest Boris Kačáni.

"Podľa mojich informácií, podľa plánu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) realizácia tejto časti, ktorá je mimochodom najlacnejšia z celej R2, by prichádzala do úvahy až v roku 2028 až 2030. Je možné a vysoko pravdepodobné, keby fakt bol nejaký strategický investor (v chystanom štátnom priemyselnom parku v R. Sobote, pozn. red.), bol by to dobrý dôvod, aby NDS prehodnotila svoje priority," povedal Kačáni.

Článok pokračuje pod reklamou



Po dlhšej dobe šlo o vyslovenie prvého konkrétnejšieho termínu výstavby R2 v našich regiónoch, hoci horizont siedmich až deviatich rokov neznie veľmi povzbudilo. Zisťovali sme teda u NDS aj v rezorte dopravy, či ho môžu potvrdiť a či prípadne výstavba priemyselného parku môže budovanie R2 u nás urýchliť.

„Príprava úsekov rýchlostnej cesty R2 do výstavby je závislá od zabezpečenia finančného krytia a vládou zadefinovaných a schválených investičných priorít výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. V tomto kontexte je preto potrebné obrátiť sa s otázkou o rozhodnutí pokračovania výstavby na rezort dopravy a výstavby,“ odpovedala nám hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Dodala ešte, že pre úseky rýchlostnej cesty R2 od Lučenca po Rimavskú Sobotu, teda Lovinobaňa, Tomášovce – Ožďany a Ožďany – Zacharovce, je v súčasnosti vydané právoplatné územné rozhodnutie. Ani možnosť výstavby priemyselného parku však nezmenila parametre budúcej diaľnice. "Rýchlostná cesta R2 je v zmysle záverov zo štúdie realizovateľnosti pripravovaná v polovičnom profile,“ dodala hovorkyňa.

Ani rezort dopravy veľa neprezradil

Obrátili sme sa tak na rezort dopravy a poslali sme im rovnaké otázky zamerané na termín výstavby R2 od Lučenca a jeho prípadné ovplyvnenie štátnym priemyselným parkom. „Ďalšia príprava uvedených projektov bude závisieť od Harmonogramu priorít, v ktorom budú záväzne vyčlenené financie aj časová realizácia cestných infraštruktúrnych projektov. Tento strategický dokument je zaradený na rokovanie vlády,“ odpísal nám hovorca ministerstva Ivan Rudolf.

Článok pokračuje pod reklamou



Veľa konkrétností sme sa teda nedozvedeli. V minulosti sa však termíny výstavby úsekov R2 v našich regiónoch opakovane posúvali, vrátane aktuálne budovaných častí medzi Kriváňom a Tomášovcami. V prípade teraz avizovaných termínov sa pomaly napĺňa medializované vyhlásenie bývalého ministra dopravy Jána Počiatka.

Ten v roku 2015 poslancovi Národnej rady SR Zsoltovi Simonovi počas hodiny otázok v parlamente odpovedal, že R2 od Lovinobane po Ožďany bude „etapizovaná“ do roku 2030 a Ožďany – Zacharovce až do roku 2040. Jeho vyhlásenie malo okrem iného za následok sériu protestov, ktoré sa uskutočnili napríklad v Mýtnej, Bátke, na Čiernej Lúke pri Ožďanoch či pod horským priechodom Soroška.

Zdroj: Rimava.sk; Foto: ilustračné


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross