No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto chce zriadiť mestskú políciu, rado by pokračovalo aj v projekte občianskych hliadok

JELŠAVA – Mesto Jelšava by od začiatku budúceho roka malo mať zriadenú mestskú políciu (MsP). Rimava.sk to potvrdil primátor Milan Kolesár, podľa ktorého je tomuto zámeru poslanecký zbor mesta naklonený.

Mali sme poradu, na ktorej sa poslanci vyjadrili za vytvorenie MsP, dokonca až naliehavo. Čiže predkladáme to na schválenie na júnové zasadnutie,“ priblížil primátor.

Dodal, že na mestskom úrade už prichystali všetky dokumenty. „Komunikovali sme aj so samosprávami, ktoré nám dali rôzne praktické rady, napríklad s Veľkou Lomnicou. Chcem sa poďakovať starostovi Petrovi Dudovi i jeho kolegom, že nám veľmi ústretovo podali informácie,“ podotkol Kolesár.

Prvým krokom v Jelšave bude výber budúceho náčelníka. „Výberové konanie bude niekedy na jeseň, veríme, že sa nám prihlásia vhodní záujemcovia. Boli by sme radi, keby to bol niekto mimo mesta,“ uviedol primátor, podľa ktorého by náčelníka chceli zamestnať v niekoľkotýždňovom predstihu na inej pozícii, aby stihol pripraviť všetko potrebné pre začiatok fungovania MsP. Tá by svoju prácu oficiálne začala 1. januára.

Článok pokračuje pod reklamou



Samospráva ráta na začiatku s tromi pracovníkmi, teda náčelníkom a dvomi príslušníkmi. „Dosť sa spolieham na posilnenie v rámci občianskych hliadok, ktoré sme mali do konca roka 2020. Ak by bol znova projekt, do ktorého by sme sa zapojili, bolo by to fajn, lebo by mesto ušetrilo finančné zdroje. Ak nie, tak by sme týchto ‚pomocníkov‘ MsP vytvorili sami,“ avizoval Kolesár.

Hliadky samospráve chýbali aj počas koronakrízy, keď bolo treba riešiť rôzne situácie a štátna polícia všetko nestíhala. „Vtedy sme prijali troch pracovníkov, ktorých sme platili z vlastných zdrojov,“ dodal primátor s tým, že o pokračovanie hliadok sa usilujú aj v rámci programu Catching Up Regions.

Mestskú políciu v rámci okresu Revúca malo doteraz zriadené len okresné mesto. V minulosti fungovala aj v Tornali, v roku 2004 však došlo k jej zrušeniu.

Rimava.sk začína s častejším informovaním z regiónu Revúcej, Jelšavy a okolia. Ak máte záujem o spravodajstvo a zaujímavosti z tejto oblasti, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Ak máte záujem o reklamu, navštívte túto sekciu na našej stránke.

Foto: ilustračné, Pixabay.com


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross