No active "ca-sidebar-197687" sidebar

MURÁNSKA HUTA: Nevyužitá budova sa stane vstupnou bránou na Muránsku planinu, vznikne v nej turistická ubytovňa i sociálne zariadenia

MURÁNSKA HUTA – Turistická útulňa, sociálne zariadenia i revitalizovaná záhrada s posedením vznikne v aktuálne nevyužívanej budove bývalého pohostinstva a potravín v Muránskej Hute na severe Revúckeho okresu. Príprava i realizácia tohto projektu je spoločným dielom obce, Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

„Spoločne sme naplánovali prvé kroky k oživeniu tejto budovy, ktorá má naozaj veľký kultúrny i historický význam pre obec a možno aj celé okolie. Cieľom je, aby sa do nej postupne začal vracať život. V ďalších krokoch ju budeme spoločne pretvárať na ozdobu dediny i širokého regiónu a národného parku. Aby Muránska Huta bola nielen miestom, kade ľudia prefrčia na aute, ale aby sa sem radi a opakovane vracali,“ uviedol riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric.

Článok pokračuje pod reklamou



Predseda BBSK Ján Lunter vyzdvihol prírodu okolo Muránskej Huty, ale aj zaujímavú históriu samotnej budovy. „Bola klinciarňou a vyrábali sa v nej i nástroje pre baníctvo. Prechádzali tadiaľto vozy s rudou na Horehronie,“ podotkol Lunter, ktorý sa zároveň poďakoval poslancom, že časť podielových daní vyčlenili práve na rozvoj cestovného ruchu.

Podľa starostu Muránskej Huty Mariana Szentandrássiho bola budova v minulosti centrom obce a opäť by mala slúžiť občanom. „Dýcha históriou a je veľká škoda, že mnoho vecí, ktoré ju pripomínajú, sú stratené niekde na šopách. Preto by sme radi v druhom kroku urobili miestnosť, kde by boli vystavené kroniky a staré fotografie,“ avizoval.

Ako pokračovala riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Petra Šuhajdová, teší ju spolupráca medzi OOCR a samosprávou. „Páči sa mi tiež, že ide o historickú budovu s príbehom a jej účel, ktorý mala v minulosti, sa ide obnoviť pre nových hostí aj obyvateľov,“ poznamenala s tým, že Muránska Huta má mnohé jedinečnosti a potenciál pre rozvoj turizmu.

https://www.facebook.com/Rimava.sk/videos/517658929385101

Na projekt finančne prispela Rozvojová agentúra BBSK, vďaka čomu bola spracovaná projektová dokumentácia budúcej obnovy. Budúci týždeň by mala byť spustená verejná zbierka na portáli Startlab, prostredníctvom ktorej chcú organizátori získať časť financií na rekonštrukciu. Kampaň je plánovaná na 45 dní a cieľovou sumou bude 7000 eur.

Foto: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross