No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Učitelia Súkromnej strednej odbornej školy – Magán Szakközépiskola sa vzdelávali v Taliansku

10. augusta 2021 |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Vďaka projektu Erasmus + sa zriaďovateľ školy, zástupca riaditeľa a majster odborného výcviku mohli zúčastniť odbornej stáže v Taliansku. Cieľom študijnej cesty bolo spoznať vína a vinárstva Piemontu.

Účastníci sa mohli osobne stretnúť s vinármi v regiónoch Barolo, Barbaresco, Roero a Neive. Z „kraja hľuzoviek“ pochádzajú odrody nebbiolo, dolcetto, barbera a freisa, z ktorých väčšina rastie iba v tomto regióne, a preto sú vína z Piemontu také špeciálne a unikátne. Účastníci sa naučili základy somelierstva, naučili sa hodnotiť vína, postupy degustácie, správne servírovanie, označenie vína, temperovanie a pod.

Podľa slov  zriaďovateľa školy Bc. Zoltána Greksu bola stáž veľmi podnetná:

„Ako zriaďovateľ školy som nesmierne vďačný, že som sa mohol zúčastniť tejto mobility. Odborná stáž bola veľmi užitočná hlavne z hľadiska dlhodobého plánovania. Už tretí rok som zriaďovateľom školy a teraz ako účastník projektu som mohol vidieť, ako sa pripravuje, realizuje aj diseminuje projekt Erasmus+. Vždy som podporil projektový tím na našej škole a v budúcnosti ho tiež budem podporovať, lebo som presvedčený, že zahraničné pracovné stáže sú veľmi prospešné nielen pre našu školu, pre našich žiakov, ale aj pre náš región.

Momentálne prebieha výstavba nového strediska odborného výcviku (reštaurácia s vinotékou a penzión). Vďaka projekte Erasmus+ som sa dostal do obrazu, spoznal najnovšie trendy a ako má vyzerať kvalitná reštaurácia v Európe. Chcem žiakom vybudovať kvalitné stredisko na európskej úrovni a vybudovať školu konkurencieschopnú na európskom trhu, ktorá ponúkne kvalitné služby v oblasti gastronómie, vyškolí kvalitných odborníkov, aplikuje najnovšie trendy, medzi ktoré patrí aj kultúra vína.

Najväčším prínosom tejto stáže sú nové komerčné možnosti a kontakty: talianski vinári a firma Wine-N-More, ktorá sa zaviazala spolupracovať s nami, bude v budúcnosti školiť našich zamestnancov a žiakov v oblasti somelierstva.“

Učiteľ a  majster odborného výcviku, Bc. Gergő Nagy, hodnotí projekt takto:

„Bol som veľmi spokojný s pracovným programom počas stáže v Taliansku. Som bývalý žiak tejto školy a kvalifikovaný majster odborného výcviku, ale musím sa priznať, že sú oblasti, v ktorých mám nedostatky. Jedna z nich je somelierstvo. Táto stáž nám poskytla priestor vzdelávať sa v tejto oblasti, preto hodnotím tento projekt veľmi pozitívne.

Pre mňa to bola veľmi užitočná skúsenosť, zlepšil som sa v oblasti vín a somelierstva. Získané vedomosti môžem ďalej posunúť žiakom, kolegom,  cateringovej službe a širokej verejnosti (keď bude naša nová reštaurácia v prevádzke, chceme byť prví v Rimavskej Sobote, ktorí ponúkajú kvalitné somelierske služby).“

Koordinátor projektu a zástupca riaditeľa školy PaedDr. Norbert Ádám považuje kultúru vína a vinárstvo za veľmi dôležitú a súčasne pomerne dosť zanedbávanú oblasť gastronomických služieb. „Stredné odborné školy na Slovensku majú deficity v tejto oblasti: chýbajú učebnice, odborné prednášky, učebné pomôcky, ale najviac podľa mňa chýbajú vedomosti odborných učiteľov. Tento nedostatok na našej škole sme odstránili realizovaným projektom v Taliansku. Ako učiteľ medzinárodnej gastronómie a zástupca riaditeľa školy hodnotím túto stáž veľmi pozitívne. Vidím ju ako prínos pre budúcu odbornú prípravu na našej škole: získané vedomosti a zručnosti v Taliansku budeme môcť využívať pri výchove a vzdelávaní našich žiakov – budúcich odborníkov –  a zvyšovať ich kvalifikačnú úroveň v oblasti somelierstva. Aby sa v budúcnosti nestávalo, že hosťovi  na otázku aké majú víno bude obsluha odpovedať stroho: Biele a červené.  Aby tento čoraz obľúbenejší nápoj vedeli  naši absolventi správne skombinovať s pokrmom a navrátili mu slávu, ktorá mu prináležala v histórii."

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

PR článok

Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross