No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Víkendová ochutnávka paraglajdingu pritiahla na kopec pod Maginhradom niekoľko záujemcov

Voľnosť, pohľad z výšin, ale aj kontrola nad každým pohybom, ktorá rozhoduje o bezpečnom pristátí. Aj keď sa účastníci víkendovej ochutnávky paraglajdingu vysoko do oblakov nevzniesli, mohli si tento šport aspoň vyskúšať na lúke pod Maginhradom.

Na chvíľu sa odlepili od zeme a mohli okúsiť, aké to je byť paraglajdistom. Pod dohľadom skúsenejších si skupinka záujemcov vyskúšala „plachtenie vo výške“. „Ideu tejto akcie priniesol môj priateľ Attila Fabian a zastrešil ju v rámci programu Erasmus+ programu Európskej únie, ktorý podporuje mládež aj v oblasti športu. Využili sme to na to, aby sme tento šport priblížili laickej verejnosti, mohli si ho vyskúšať zadarmo,“ povedal pre Rimava.sk paraglajdista a inštruktor Ivan Kišš.

Článok pokračuje pod reklamou


„Bola to jednodňová forma ochutnávky tohto športu. Je to regulovaný šport, ktorý si vyžaduje väčšie znalosti. Nemôžem povedať, že by sme tých ľudí naučili lietať, ale so športom sa mohli oboznámiť,“ vysvetlil ďalej skúsený paraglajdista.

Nováčikovia si zalietali vo výške 10 až 20 metrov pod dohľadom inštruktorov. „Najskôr sme im priblížili, čo paraglajding je. Predstavil som im výstroj a vysvetlil, ako sa lieta. Na to, aby toto malé lietadielko letelo, treba vedieť dať nad hlavu krídlo. To trénovali asi pol dňa,“ opísal Ivan Kišš. Keď už mali účastníci natrénovaný štart, mohli vyraziť na menší kopec, kde sa prvý raz odlepili od zeme.

„Boli vo výške asi 5 metrov. Keď si to osvojili, išli sme vyššie. Približne 20 až 30 sekúnd boli aj vo výške 15 až 20 metrov,“ povedal ďalej s tým, že na lúkach pod Maginhradom sa uplynulú sobotu a nedeľu stretlo spolu približne 25 ľudí zväčša z tohto regiónu.

„Bola to krásna akcia, tí ľudia boli z toho nadšení. Som vďačný za to, že sa nám túto akciu podarilo urobiť,“ zhodnotil ďalej Ivan Kišš. „Tiež by som sa chcel poďakovať pánovi Ing. Norbertovi Keľovi a firme Keľo a synovia, ktorá nás opäť nezištne podporila a dovolila nám spraviť túto akciu na ich pozemku, a tak umožnili mladým ľuďom oboznámiť sa s týmto športom,“ dodal.

Ako ďalej povedal, odmenou po víkendovej akcii bola pre neho radosť účastníkov, ktorí si mohli vyskúšať šport, ktorý on miluje. „Som veľmi spokojný, pretože aj tí ľudia boli spokojní. Počasie nebolo najideálnejšie, ale každý, kto chcel, absolvoval niekoľko menších letov vo výške,“ zhodnotil paraglajdista.

Nie je to pre mňa adrenalín, hovorí paraglajdista

Aj keď Ivan Kišš pochádza z Lučenca, obľúbené miesta na lietanie má v rimavskosobotskom okrese. „Paraglajdingu sa venujem od roku 1998. Lietame hlavne medzi Klenovcom a Kokavou – na Slopove. V posledných rokoch sme pri príležitosti výstavby rozhľadne Maginhrad v spolupráci so starostami a MAS Malohont vybudovali aj štartovaciu plochu na lietanie,“ priblížil paraglajdista Kišš, podľa ktorého sú tieto miesta ideálne na lietanie. „Veľmi sme závislí pri vyberaní lokality aj od smeru vetra, kam sa vyberieme, sa rozhodneme na poslednú chvíľu,“ dodal.

Podľa Ivana Kišša je tento šport radený k adrenalínovým, no on ho tak nevníma. „Vyvraciam tento mýtus. My nehľadáme adrenalín, ani riziko či nebezpečenstvo. Tento šport sa dá robiť aj pohodovo. Paragliding umožňuje nádherne v tichu lietať hodiny využívajúc silu slnka a prírody. Ten súlad s prírodou a let nad krajinou dáva paraglidingu úžasné čaro. Zvyknem to prirovnávať k cyklistike – na horskom bicykli môžete ísť pokojne cez les a vychutnávať si prírodu. Tiež ale viete zjazdiť brutálny zjazd plný rizika a adrenalínu,“ porovnal na záver paraglajdista.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross