No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Herec L. Pelč láka turistov na návštevu neobjavených miest videami, Gemer má podľa neho skrytý potenciál

Zdroj: YouTube video Spoznaj DOBRÝ KRAJ s Lukášom Pelčom - Gemer, s Ondrejom Lunterom

Meno Lukáš Pelč ste už možno mnohí niekde začuli alebo ste o ňom čítali aj na našom partnerskom webe Novohradské.sk. Rodáka z Lučenca môžete poznať zo známych videí, ktoré predstavujú regióny Novohrad a Podpoľanie alebo aj vďaka jeho hereckej kariére, ktorá začala v lučeneckom divadle. Avšak nezostal verný iba svojmu rodnému kraju, ale začal sa venovať aj regiónu Gemer, ktorý považuje za veľmi zaujímavý a bohatý na spoznávanie. Pre Rimava.sk poskytol rozhovor a poukázal na miesta, ktoré sa v tomto regióne oplatí navštíviť.

Kde a kedy vznikla myšlienka toho, že začnete spoznávať regióny na juhu Slovenska a z týchto ciest budete prinášať aj poučné videá?

Prvotný nápad vznikol na začiatku pandemického obdobia. Nemali sme čo robiť, sedeli sme doma, tak isto aj fotografi a kameramani, s ktorými som často spolupracoval, zrazu nemali žiadnu prácu. Tak sme si jedného dňa povedali, poďme točiť videá po regióne.

Článok pokračuje pod reklamou


Máte na tieto videá nejakú odozvu od ľudí, ktorých stretnete osobne?

Zatiaľ sme natočili približne cez 30 videí, ktoré sú spájané aj s nejakými súťažami. Uvediem príklad hradu Šomoška, ktorý sa nachádza v Cerovej vrchovine v okrese Lučenec. Keď sa návštevníkov areálu pýtali, kde o Šomoške počuli, často znela odpoveď, že videli naše video. Fanúšikovia nám pribúdajú aj zdieľaním videí na Facebooku. Môj názor je, že musíme dosiahnuť to, aby boli južné regióny Slovenska lákavými destináciami. Som presvedčený o tom, že majú čo ponúknuť a majú pred sebou dobrú budúcnosť.

Zdroj: L. Pelč, na bicykli s výhľadom na Kráľovu hoľu

Napokon ste zavítali aj do regiónu Gemer. Čo vás na ňom zaujalo?

Po tom, čo sme spoznávali región Novohrad a Podpoľanie, tak minulý rok v lete som navštívil aj región Gemer, ktorý mi je tak isto blízky ako spomínané dva. Bolo to super, pretože sme prešli viacero atrakcií. Začali sme v Ochtinskej aragonitovej jaskyni, ktorá bola naozaj veľmi pekná. Odtiaľ sme si zobrali kolobežky, ktoré si viete za pár eur požičať a spustili sme sa až do mesta Jelšava, kde som videl kaštieľ Coburgovcov, ktorý sa postupne rekonštruuje a pevne verím, že to raz bude pekné turistické miesto. Ale čo mám rád, je napríklad obec Lubeník, kde sme navštívili takého nadšenca, ktorý pracuje na železnici a sám vytvoril železničné múzeum, v takejto malej obci na Gemeri a bolo to naozaj veľmi milé.

Takže hovoríte, že ste toho na Gemeri stihli naozaj mnoho.

Áno, samozrejme. Spomeniem aj podľa mňa unikátne Gemerské spojky, či už ide o Koprášský (Mníšanský) viadukt, Koprášsky tunel, Tunel pod Dielikom alebo aj najznámejší Slavošovský tunel (Tunel pod Homôlkou), ktorý si ja osobne myslím, že je aj najdlhší cyklotrasový tunel v Európe. Čiže to je obrovská atrakcia podľa mňa a vidím v tejto oblasti veľký potenciál v cyklistike. Tento rok sme natáčali veľmi veľa cyklistiky aj v Novohrade a Podpoľaní a myslím si, že aj cyklistika bude mať veľkú budúcnosť a na Gemeri by to mohlo byť naozaj veľmi silné.

Článok pokračuje pod reklamou


Čo by ste ešte vedeli spomenúť z vašich návštev?

Skutočne rád chodím na rozhľadu nad Maginhradom alebo na Salaš pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach. To vnímam ako veľmi pekné prostredie, tam som robil aj nejaké akcie a viem, že teraz sa to rozvinulo aj s nejakým wellnesom. Myslím si, že aj takýto ako keby agroturizmus alebo turizmus s prírodnými ubytovaniami môže byť zaujímavý. A čo by som rád spomenul je, že skutočne verím, že aj Krásna Hôrka sa v blízkej dobe zrekonštruuje. Aj kaštieľ Betliar je podľa mňa veľkou dominantou a veľkým lákadlom, pretože podľa mňa nemá konkurenciu od Košíc po Zvolen.

Zdroj. L. Pelč. Na visiacom moste s Ondrejom Lunterom na natáčaní Spoznaj DOBRÝ KRAJ

Podľa vašich slov vám teda Gemer učaroval. Plánujete sa sem v budúcnosti vrátiť?

Veľmi verím, že aj my precestujeme viac oblasť Gemera v budúcom lete. Okrem toho, že je pre mňa dôležitý región Novohrad a Podpoľanie, keďže odtiaľto pochádza aj moja rodina, ale robil som aj čiastočne niečo v regióne Hont. Dosť veľa som spolupracoval s B. Štiavnicou a možno práve do tejto skladačky by mi ten Gemer veľmi dobre padol a budem nad tým veľmi intenzívne uvažovať a možno práve s organizáciou cestovného ruchu vyvinieme spoluprácu ohľadom spoznávania Gemera, pretože je to jeden z najväčších regiónov na Slovensku svojou rozlohou a je veľmi bohatý a myslím si, že je to ešte neobjavený raj.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross