No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Lukáš Pelč a Mobilonline pomáhajú študentom, vytvorili unikátny projekt Maturita v Mobile

11. apríla 2022 | | |  | 

Maturita v Mobile je názov jedinečného projektu, pod ktorého vznik sa podpísali herec a moderátor Lukáš Pelč, lučenská firma Mobilonline, spoločnosť Samsung a Banskobystrický samosprávny kraj.

Spolupráca štyroch subjektov vyústila do série profesionálnych videí, ktoré majú pomôcť maturantom a maturantkám zvládnuť skúšku zo slovenského jazyka a literatúry.

„Dovedna vznikne 30 videí, v ktorých sa spracuje 30 maturitných tém. Keď za mnou Lukáš Pelč prišiel s týmto nápadom, hneď sa mi zapáčil, no potreboval som čas na rozmyslenie. Lukáša vnímam ako šikovného profesionála a najmä ako človeka, ktorý nemyslí len na seba,“ opísal majiteľ firmy Mobilonline Milan Kovalančík.

„Lukáš mi vysvetlil, že maturitu tento rok absolvujú desiatky tisíc študentov a študentiek, pričom na všetkých čaká skúška zo spoločného predmetu – zo slovenského jazyka. Po pandemickej prestávke sa ústna časť maturity uskutoční znovu prezenčne a študenti sú v online priestore ako doma. Nápad sa nám zapáčil a keďže sme naň našli zdroje, rozhodli sme sa ho podporiť,“ pokračoval Kovalančík.

Majiteľ úspešnej firmy je dyslektik a ako študent mal veľké problémy naučiť sa množstvá písaného textu. Učenie sa cez video preto môže pomôcť každému, komu písaný text robí ťažkosti.

Pod dohľadom odborníkov

Prvá séria videí je už na svete.

Maturanti, ale aj tí, ktorí si chcú oprášiť vedomosti zo slovenského jazyka, ich nájdu na Facebooku Lukáš Pelč – oficiálna stránkaMobilonline. Videá sú dostupné aj na YouTube kanáli s názvom Maturita v Mobile.

„Keďže to študentom chceme čo najviac zjednodušiť, projekt sprístupníme aj na podcastových platformách ako Spotify či Google Podcasts, aby sa mohli učiť prakticky kdekoľvek a bez toho, aby museli sledovať video,“ ozrejmil Lukáš Pelč.

Na internete existujú podobné projekty, ktoré odpoveď na maturitnú otázku zhrnuli za minútu. Tak málo času však na obsiahnutie širokej témy nestačí. Na tvorbu videí Maturity v Mobile preto dohliadajú pedagogické kapacity pod záštitou odboru školstva Banskobystrického samosprávneho kraja.

„Máme tím, ktorý vytvára scenár a ten následne skontroluje ďalšia skupina odborníkov. Vďaka dohľadu fundovaných ľudí s desiatkami rokov praxe sú videá obsahovo a kvalitatívne na najvyššej úrovni,“ pokračoval autor projektu.

Keďže na projekte spolupracujú profesionáli a profesionálky, pri spracovaní tém sa zohľadňuje aj rozdielnosť typov školských zariadení.

„Ak si študenti zopakujú drvivú väčšinu vedomostí pomocou našich videí, maturitou zo slovenčiny by mali hladko prejsť. Bez ohľadu na to, či študujú na gymnáziu alebo na odbornej škole. A čo je najdôležitejšie, projekt po tohtoročnej maturite z online sveta nezmizne a bude tak k dispozícii aj pre ďalšie generácie,“ dodal Lukáš Pelč.

Súťaže o Samsung produkty

Firma Mobilonline do projektu prizvala svojho dobrého partnera, spoločnosť Samsung, ktorú myšlienka nadchla a tiež podala pomocnú ruku. Vďaka nej projekt oživia súťaže o Samsung produkty, pričom ľudia budú môcť vyhrať aj elegantný Samsung Z Flip.

Projekt podporil aj Banskobystrický samosprávny kraj. Župa informácie o Maturite v Mobile posunula všetkým školám vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

K projektu sa pozitívne vyjadril aj minister školstva Branislav Gröhling.

„Ak to maturanti budú vedieť používať a následne im to aspoň trochu pomôže potvrdiť si vedomosti online spôsobom, na ktorí sú zvyknutí, tak by sme to jednoznačne chceli rozširovať aj na ostatné kraje,“ povedal šéf rezort v reportáži RTVS.

Pestrosť aktivít

Lučenská spoločnosť patrí k špičke na trhu predaja smartfónov, príslušenstva k nim či repasovaných notebookov. Oblasť vzdelávania je tak na prvý pohľad mimo ich záberu.

Takéto aktivity však v Mobilonline nie sú ničím novým.

„Robili a robíme viacero aktivít, ktoré nesúvisia s predajom techniky. Napríklad sme peniaze za recyklované telefóny použili na výsadbu stromov, vyčistili sme lučenský les od smetí alebo sme deťom z detských domovov darovali recyklované telefóny, aby sa v prvej vlne pandémie mali na čom dištančne učiť,“ dodal Milan Kovalančík.

PR článok
Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross