No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Máte doma psíka? Poďte s ním na Orieškiádu a urobte tak dobrý skutok

Foto ilustračné. Zdroj: Pixabay

REVÚCA – Rozhodli sa konať. Ako občianske združenie síce fungujú krátko, no o to väčšiu chuť pomáhať majú. OZ Vysnené mačky vás pozýva na Orieškiádu. Nielenže sa zabavíte so svojím psíkom, prispejete tým aj na dobrú vec. Vyzbierané vstupné pôjde na pomoc túlavým mačkám, ktoré rovnako potrebujú teplo domova.

Do rodín už umiestnili okolo 70 mačiek

Odhodlali sa riešiť problém, na ktorý sa často zabúda alebo je prehliadaný. Túlavé mačky sú súčasťou ulíc nielen vo väčších mestách, ale aj v obciach – práve z tohto prostredia, ktoré pre ne neponúka dobrú budúcnosť, ich chcú dostať. OZ Vysnené mačky si preto stanovilo jasný cieľ – dopriať pomoc a následne zabezpečiť domov mačkám z ulice a taktiež predchádzať ich množeniu kastráciou.

Útulky pre zvieratá zápasia s plnou kapacitou i finančnými problémami, keďže sú v drvivej väčšine odkázané len na pomoc ľudí, ktorým osud zvierat nie je ľahostajný. Zakladateľka OZ Vysnené mačky Martina Matejková sa pre pomoc „pouličkám“ rozhodla v roku 2020.

Článok pokračuje pod reklamou


„Oficiálne je ale OZ Vysnené mačky založené od decembra roku 2021. Za tento myslím krátky čas sa OZ podarilo umiestniť niečo cez 70 mačiek do skvelých rodín,“ povedala Diana Matúšková, ktorá pri OZ Vysnené mačky pracuje ako dobrovoľníčka.

Ako hovorí, OZ sa rozhodlo konať, pretože nikto mačkám na ulici nevenoval pozornosť. Náročné začiatky ich neodradili a našli si aj svojich priaznivcov. „Ľudia sa pridali, lebo pomáhať chcú. Treba ich len ,postrčiť' a dať im správny smer, čo sa nakoniec vyplatilo, pretože sa zakladateľka OZ stretla s obrovskou podporou, a to dodalo sily aj jej, rozhodla sa preto pokračovať,“ priblížila ďalej Diana Matúšková.

Občianske združenie sa v prvom rade venuje odchytu a veterinárnej starostlivosti, následne mačkám hľadajú nový domov. „Taktiež sa konajú rôzne kastračné akcie mačacích kolónií, keď sa mačky odchytia, ošetria a vypustia na pôvodné miesto nájdenia, samozrejme, ak je to miesto bezpečné.“

Aby sa mohli venovať záchrane mačiek, museli si prenajať priestory. „V Revúcej má zakladateľka prenajatú miestnosť, kde sú mačičky umiestnené, kým absolvujú karanténu, následné ošetrenie a napokon čakajú, kým sa im nenájde nová milujúca rodina,“  vysvetlila dobrovoľníčka Diana.

Príďte sa zabaviť so svojím psíkom

Starostlivosť o mačky, veterinárne ošetrenia i prenajatie priestorov je finančne náročné. Aj keď niekoľko ľudí im materiálne či finančne pomáha, za čo im ďakujú, OZ Vysnené mačky sa rozhodlo usporiadať Orieškiádu.

„Orieškiáda je výstava psov bez preukazu pôvodu - orieškov. Výstava orieškov je ‚napodobenina' bežných psích výstav, ako aj skvelý spôsob, ako si so psíkom užiť veľa zábavy a psíka efektívne socializovať,“ dodala Diana.

Symbolické štartovné vo výške 10 eur za jedného psíka by zaručilo pouličkám veľakrát náročnú starostlivosť. „Vyzbieraný výťažok z akcie bude použitý výlučne na účely spojené s mačkami, ako je starostlivosť, dočasná opatera, lekárske poplatky alebo samotná kastrácia pouličiek, ktorá je vhodným variantom pri predchádzaní možných a rýchlo šíriacich sa mačacích chorôb,“ doplnila dobrovoľníčka.

Článok pokračuje pod reklamou


Do kalendárov si zapíšte 11. jún – Orieškiáda sa bude konať na revúckom „cvičáku“. Nebude chýbať napríklad súťaž o najmenšieho a najväčšieho psíka výstavy a vo všetkých kategóriách budú vybraní traja porotcovskému oko najsympatickejší psíkovia, pre ktorých si prichystali krásne odmeny. Pre deti si OZ pripravilo napríklad maľovanie na tvár a mysleli aj na tombolu.

„Pre milovníkov psíkov, ktorí vlastného psíka nemajú a chcú sa zúčastniť a pomôcť tak mačičkám, bude možnosť 'vypožičať' si psíka z revúckeho útulku (najlepšie už navždy),“ odkazuje Diana.

Viac o podujatí si môžete prečítať na tomto odkaze, registrácia je možná už od 1. mája. OZ Vysnené mačky môžete sledovať aj na ich profile na sociálnej sieti Facebook.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross