No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Sen o športovej hale v Rim. Sobote sa nateraz rozplynul. Primátor nepodpísal uznesenie, poslanci jeho veto neprelomili

31. mája 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote sa riešilo okrem iného aj vyčlenenie financií na projektovú dokumentáciu športovej multifunkčnej haly, mesto malo možnosť uchádzať sa o dotáciu od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Poslanci na dokumentáciu vyčlenili sumu okolo 47-tisíc eur. Primátor Jozef Šimko ale toto uznesenie nepodpísal aj napriek tomu, že sa predtým vyjadril inak. „Aby ste nepovedali, že nebodaj Šimko chce brzdiť šport v Rimavskej Sobote, no nech ma Boh skáre, ak nepodpíšem to uznesenie – podpíšem," vyjadril sa na aprílovom zastupiteľstve.

"Ja som vám už vysvetlil, prečo nesúhlasím, aby sme len tak vyhodili skoro 48-tisíc eur na projektovú dokumentáciu, pretože nemáme istotu, že tento projekt by bol úspešný. Na druhej strane musím povedať, že keby sme prijali toto uznesenie a peniaze na dokumentáciu vyčlenili, nestihneme do konca júna vydať stavebné povolenie, čo znamená, že tento termín nemôžeme stihnúť," uviedol Šimko.

Článok pokračuje pod reklamou


Celková odhadovaná suma za výstavbu športovej haly je 3,3 milióna eur. Dotácia z MIRRI SR by predstavovala 1,2 milióna eur, na doplatenie zvyšnej sumy by si samospráva musela vziať úver. Primátor zopakoval, že hlavný kontrolór Mikuláš Czirmaz a aj vedúci ekonomického odboru Miroslav Bielak neodporúčajú vziať si úver.

"Viete všetci dobre, aká je ekonomická situácia nielen v našom meste, ale aj na celom Slovensku. Na druhej strane musím povedať, že jednotliví predstavitelia samospráv sa vyjadrili, že na jeseň pre zvyšovanie cien energií, budú musieť uzatvoriť športové haly," doplnil primátor s tým, že ak by poslanci jeho veto prelomili, víťaza na projektovú dokumentáciu majú, no tak či tak by to nestihol vypracovať do uvedeného termínu.

Prečítajte si tiež: Rim. Sobota: Názory na stavbu športovej haly sa líšia, poslanci schválili financie na projekt. Podľa Šimka peniaze vyhodia do Rimavy

Ďalej Šimko podotkol, že poslanec, ktorý sa pokusí prelomiť jeho veto, nemyslí vôbec ekonomicky. S ďalšími slovami sa obrátil na poslancov klubu Odvážme sa zrýchliť. "Viem, že ste vo volebnom programe mali vybudovanie športovej haly, ale pochopí to každý občan, že to nebolo z ekonomického hľadiska možné vybudovať. Na druhej strane, poslanec Tankó povedal, že sa nič nedeje, aspoň budeme mať v archíve dokumentáciu na športovú halu. Ak by sme teraz neboli úspešní, použijeme ju v ďalšej výzve," dodal.

Článok pokračuje pod reklamou


Do rozpravy sa prihlásil aj poslanec Roman Vaľo. "Na minulom zasadnutí sme si túto problematiku prebrali podrobne. Trinásť poslancov s týmto návrhom súhlasilo. Ja si za názorom a postojom k tomu, že športovú halu považujem za udržateľný rozvoj, ktorý nášmu mestu prospeje, stojím. Určite nesúhlasím s primátorom Šimkom v tom, že nezrealizovaný projekt je vyhodeným projektom. Ja za tento projekt budem hlasovať opätovne za a opäť ho podporím," vysvetlil predseda poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť.

Figei: Treba na sa to pozerať trochu pozitívne

V diskusii sa k slovu dostal aj Tibor Figei, ktorý súhlasí s poslaneckým kolegom. "Vy hovoríte, že sú to vyhodené peniaze, no každá minca má dve strany. Tých 40 športových klubov v meste si zaslúži svoju halu. Chápem, aká je momentálna situácia vo svete a aj v samosprávach, no keď sa to vypočítalo, bolo v miere, aby sme to utiahli. Nepozerám sa na to, ako sa veci nedajú robiť, ale ako sa dajú. Treba sa na to pozerať aj trochu pozitívne," vysvetlil Figei.

Na jeho slová reagoval Šimko s tým, že on sa na to práveže pozerá pozitívne. "Hovorím, že ak to odsúhlasíte, vyhodíme peniaze do Rimavy, pretože ten projekt nedokážeme zrealizovať. Uvedomte si jednu vec. Nielen primátor Rimavskej Soboty, ale aj predstavitelia samospráv po celom Slovensku, pristupujú k úspornej ekonomike. Ak dneska prebijete veto primátora, my sa do tej súťaže prihlásiť nestihneme a nevieme, či pani ministerka vypíše ďalšiu súťaž," uzavrel primátor.

Poslancom sa veto prelomiť nepodarilo, keďže na prelomenie veta je potrebný trojpätinový súhlas všetkých poslancov. Za hlasovalo len osem zo 14 prítomných, a tak sa peniaze na projektovú dokumentáciu vyčleniť nepodarilo.

Zdroj: TV Rimava

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross