No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mladý umelec Mesiac publikoval knihu Po smrti začneme krajšie žiť. Múzou mi bola moja priateľka, povedal

1. októbra 2022 | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Mladý umelec Vladimír Juraš, ktorý je známy aj pod pseudonymom Mesiac, napísal knihu Po smrti začneme krajšie žiť, ktorú vydal v predošlých dňoch. My sme Vladisa (pod prezývkou Vladis ho poznajú najmä jeho priatelia, pozn. red.) vyspovedali a zistili napríklad aj to, kto stál za zrodom tohto diela a kto bol jeho múzou.

"Je to zbierka mojich básní, geometrických ilustrácií a mojej rukopisnej typografie, ktorú miestami deformujem. Ťažko stručne zhodnotiť, čo všetko sa v tomto diele nachádza. Dúfam len v to, že si čitatelia nájdu riadky, ktoré si uložia do svojej poličky v srdci," povedal pre Rimava.sk.

Článok pokračuje pod reklamou


Svoju tvorbu často prezentuje na svojom Instagramovom profile. Jeho špecifikáciou sú krátke a výstižné citáty. "Moja tvorba je od začiatku založená na krátkych, niekoľkoslovných citátoch. Postupom času sa všetky tie slová začali vo mne kopiť, čo spôsobilo, že som začal písať dlhšie, rýmujúce sa veci. Čo sa týka tém, nebolo ťažké ich vymýšľať, keďže prichádzali samé od seba. Ani neviem, čo zaujímavé by som k tomu povedal. Proste som mal chuť spraviť vlastnú knihu," vysvetlil Juraš.

Múzou pri písaní mu bola jeho priateľka. "Samozrejme, pokiaľ sa práve nehrbím v kancli, rád sa snažím nasávať korenie života, kde sa len dá. Teraz budem vyzerať ako nejaký rádoby zamilovaný umelec, ale múzou mi bola predovšetkým moja priateľka. Názov knihy nepriamo opisuje náš príbeh, keďže sme obaja zomreli (vzdali sa minulosti), aby sme začali spoločne krajšie žiť," dodal.

Aj keď je knižka v predaji len pár dní, prvotné ohlasy na ňu sú príjemné, čo ho teší a aj prekvapuje. "Chlieb sa však bude lámať vtedy, keď si celú knihu čitatelia prečítajú, a bude im jasné, či patrí na poličku, alebo do koša," doplnil s úsmevom.

Článok pokračuje pod reklamou


Na knižke nespolupracoval sám. "Ruku k dielu priložilo aj niekoľko šikovných tvorcov z tohto regiónu a iných častí Slovenska. Moje masívne ďakujem venujem ilustrátorkám Anke Celanovej a Anke Sirotiakovej, fotografke Jenni Andrášovej, a chalanom, ktorí sa nezľakli básnického pera: Dijmitri, Netopier, a Michal Králik. Práve vďaka spolupráci s Michalom ma 22. októbra v kultúrno-komunitnom centre HoryDoly v Liptovskom Mikuláši čaká prvé autorské čítanie z mojej knižky," vyzdvihol.

Knižka nie je jeho prvým dielom. Vladis už v minulosti vytvoril kalendár na rok 2022, Artykarty a rovnako maľuje aj plátna. V tvorení pokračuje ďalej. "Momentálne dokončujem set vlastne ilustrovaných tarotových kariet, ktoré sú nepriamym pokračovaním na Artykarty. Koncom roka by som ešte rád vydal kalendár - Lunarium. Pri ňom mám v pláne vybehnúť zo svojich typických geometrických tvarov a zaexperimentovať s novými smermi," uzavrel s tým, že jeho cesta je aj jeho cieľom.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross