No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Revúčanka na MS v Južnej Kórei triumfovala. Tento šport ma naučil neskutočnej disciplíne, hovorí Natália Poprocká

7. novembra 2022 | | | |  | 

Posilňovanie sa stalo jej každodennou súčasťou. Tomuto športu sa začala venovať približne pred piatimi rokmi. Športovala od malička, ale ako hovorí, až v posilňovaní našla pocit, ktorý ju skutočne napĺňa. 21-ročná Natália Poprocká z Kulturistického oddielu Magnezit Revúca má za sebou už niekoľko významných medzinárodných úspechov. Z posledných majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v meste Yeongju v Južnej Kórei, odišla s niekoľkými víťazstvami. Natálii sme sa opýtali aj na to, aká bola jej príprava a cesta do Ázie.

Na úvod povedzme čitateľom niečo o vás. Od malička ste vyrastali v Revúcej. Na akú strednú školu ste chodili? Momentálne študujete na vysokej škole. Akej profesii by ste sa chceli venovať?

Článok pokračuje pod reklamou


Áno, je to moje rodné mesto a bývam tu od narodenia. Chodila som na 8-ročné Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej (GMK). Tým, že študujem na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) pozemné staviteľstvo, tak práve túto profesiu aj chcem vykonávať do budúcna.

V akom veku ste sa začali venovať fitnessu a v akých kategóriách ste sa prezentovali, ak ich bolo viac?

Fitness a kulturistike som sa začala venovať, keď som mala 16 rokov. Začala som súťažiť v kategórii bodyfitness a v roku 2021 som prestúpila do kategórie wellnessfitness.

Ako ste sa k posilňovaniu dostali? Venovali ste sa predtým aj iným športom?

Predtým som sa venovala viacerým športom, ale vždy som bola plnšia a chcela som schudnúť, tak som začala cvičiť a už to tak postupne išlo smerom aj na súťaženie.

Na majstrovstvách sveta, ktoré máte ešte čerstvo za sebou, ste excelovali. Aká bola vaša príprava na túto súťaž? Čakajú vás v tomto roku ešte nejaké ďalšie?

Tak v prvom rade po minulých majstrovstvách som bola v objemovej príprave, ktorú som ukončila približne v máji a pomaličky som sa snažila potom redukovať tuk a nakoniec sme posledný mesiac, dva, pritvrdili. Nie, v tomto roku som už ukončila súťažnú sezónu.

Máte za sebou už niekoľko úspechov, aj medzinárodných. Kde je vaša méta, čo by ste chceli ešte v súťažiach dosiahnuť?

Tak dalo by sa povedať, že už som dosiahla v podstate vrchol. Nemám nejaké ďalšie ciele momentálne, možno tak pokúsiť sa obhájiť si titul majsterky sveta žien.


Fitnes športu a kulturistike sa začala venovať približne pred piatimi rokmi.

Natália z Revúcej sa vo svojich 21 rokoch stala majsterkou sveta v kategórii wellness fitnes ženy do 168 cm.

Rovnako zahviedzila v kategórii junioriek nad 163 cm.

A do tretice sa stala aj absolútnou víťazkou medzi juniorkami do 23 rokov.

Svoje skúsenosti odovzdáva aj ďalším ženám, ktoré rovnako chcú súťažiť.

"Tento šport ma naučil neskutočnej disciplíne a sebazapretiu. Veľmi mám rada prekonávať svoje limity a posúvať svoje hranice ďalej," hovorí Natália Poprocká.


Tento šport určite nie je iba o prípravách na súťaže, ale je za tým množstvo vynaloženej energie a často je určite potrebné siahať na dno svojich vlastných síl. Viete nám opísať, čo máte na tomto športe najradšej?

Tento šport ma naučil neskutočnej disciplíne a sebazapretiu. Veľmi mám rada prekonávať svoje limity a posúvať svoje hranice ďalej a ďalej. Baví ma na ňom asi všetko, aj keď niekedy od únavy a vyčerpania si hovorím – prečo to robím. Ale vždy to nakoniec stojí za to.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako by ste opísali cestu do Ázie? Aké boli vaše očakávania ešte pred súťažou?

Cesta bola veľmi dlhá, ale veľmi som sa tam tešila. Bolo to niečo úplne nové, iní ľudia, iné prostredie. Nemala som žiadne očakávania. Tešila som sa len z toho, že som mala možnosť opäť reprezentovať našu krajinu a vidieť iný svet.

Prikladáte váhu aj výberu plaviek pred súťažou? Kto vám ich šije?

Momentálne mám už druhú sezónu tie isté. Sú od značky Karnabel z Česka.

S akými názormi sa stretávate? Je to iba o podpore, alebo ste sa stretli aj s niečím negatívnym?

Ja sa bežne stretávam hlavne s dobrými názormi a musím povedať, že aj moje okolie mi dáva strašne veľkú podporu. Tá podpora je v tomto extrémne dôležitá. S negatívnymi názormi som sa našťastie až tak nestretla, alebo keď aj áno, tak sa ma až tak ani nedotknú, pretože sto ľudí, sto chutí a nie každému sa to páči.

Venujete sa aj trénerstvu? Môžu si k vám ľudia prísť pre rady?

Áno, vo svojom voľnom čase sa venujem aj trénerstvu. Mám pár klientok, ktoré majú aj súťažné ambície do budúcna, tak som zvedavá, čo z toho spoločne vyčarujeme.

Zdroj foto: Natália Poprocká a EastLabs


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross