No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Pri príležitosti 100. výročia narodenia Dariny Bancíkovej v Kokave nad Rimavicou odhalia jej bustu

10. novembra 2022 | | |  | 

KOKAVA NAD RIMAVICOU – Ako úplne prvej žene v evanjelickej cirkvi sa jej podarilo stať, a to dokonca v čase tvrdej totality, ženou-farárkou. Režimom bola nespravodlivo odsúdená a uväznená, napriek tomu celý svoj život zasvätila farárskej službe. Reč je o vôbec prvej slovenskej evanjelickej farárke, spisovateľke a bojovníčke za práva žien Darine Bancíkovej, rodáčke z Kokavy nad Rimavicou. Pri príležitosti 100. výročia jej narodenia v Kokave nad Rimavicou odhalia jej bustu.

Slávnostné odhalenie busty sa bude konať 13. novembra v Kokave nad Rimavicou. Najskôr budú o 10:00 slávnostné Služby Božie v evanjelickom kostole a.v., a o 11:30 odhalenie pamätnej busty pred kostolom.

Článok pokračuje pod reklamou


Darina Bancíková v pokročilom veku. Zdroj: Zdroj: Archív OZ Priatelia histórie Novohradu

Darina Bancíková sa narodila posledný deň roku 1922 v Kokave nad Rimavicou. Bola vnučkou tamojšieho evanjelického farára Samuela Bancíka, narodila sa ako nemanželské dieťa. Po štúdiách na školách rôznych stupňov vo viacerých mestách Slovenska sa Darina Bancíková v zimnom semestri 1941 prihlásila na Evanjelickú bohosloveckú fakultu. Patrila tam k prvým študentkám a neskôr bola úplne prvou ženou, ktorá bola 15. júla 1951 v Tisovci ordinovaná za farárku.

Ako kaplánka pôsobila v Liptovskom Mikuláši, Starej Turej a Lučenci, ako farárka v Dolných Salibách a Drienove. V roku 1962 ju v Drienove zatkla ŠtB, vo vykonštruovanom procese bola súdená za rozvracanie republiky. Napokon dostala ročný nepodmienečný trest a päťročný zákaz vykonávať službu v cirkvi. Po skončení zákazu bola až do penzie farárkou v rázovitej novohradskej obci Veľký Lom,“ uviedol Mišo Šesták z OZ Priatelia histórie Novohradu. Toto občianske združenie a Prvá iskra Utekáč v spolupráci s vydavateľstvom Miloš Hric a podporou Banskobystrického samosprávneho kraja sa presne na 70. výročie jej ordinácie podujali vydať druhé vydanie spomienok Dariny Bancíkovej s názvom Prebytočný človek! Prebytočný človek? Divné sú cesty Božie.

Niekoľko ukážok z tejto knihy si môžete prečítať na našom partnerskom webe Novohradské.sk.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross