
Postup zvládne každý, výsledok je úžasný. Mrkvová torta s kešu krémom je plná chuti a zdravých surovín. Hoci ide stále o sladkosť a nejde o ukážku príkladne zdravého stravovania, ak si chcete pripraviť doma niečo sladké a pomerne výživné, „mrkváč“ môže byť ideálnou voľbou.
Hoci je mrkvová torta pomenovaná po svojej najtypickejšej ingrediencii – mrkvách – patrí do nej aj mnoho ďalších pre torty typických surovín. Potrebovať teda budete aj múku, prášok do pečiva alebo množstvo cukru. Samotná mrkva totiž na osladenie torty rozhodne nestačí. Ak si ale chcete pripraviť zdravší variant, môžete množstvo cukru, ktoré uvádzame, o niečo znížiť.
Rúru si predhrejte na 180 stupňov Celzia a pripravte si tortovú formu (ktorú vymažte maslom a vysypte múkou). V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu a nastrúhajte do nej kus muškátového orieška. Skrátka v nej zmiešajte všetky „hladké“ sypké ingrediencie.
V ďalšej miske zmiešajte cukor, olej a vajcia. Následne do tejto misky postupne pridávajte sypké ingrediencie z prvej misy a zmiešajte všetko dohromady. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a najemno nasekané či namleté vlašské orechy.
Cesto nalejte do tortovej formy a pečte asi 40 minút. Skrátka ale pečte tak dlho, ako je to potrebné. Každá torta môže v konkrétnej rúre vyžadovať trochu inú dobu pečenia. Hotový korpus vyberte a nechajte vychladnúť.
Kto si kúpil kešu maslo, má postup o niečo jednoduchší. Čerstvé kešu prípadne namočte deň vopred do vody. Druhý deň vodu sceďte a kešu dajte do mixéra, kde až do hladkej pasty rozmixujte spoločne s olejom. Následne zmiešajte s javorovým sirupom a čerstvým syrom. Výsledná konzistencia by mala byť krémová.
Korpus rozkrojte na dve alebo tri poschodia. Následne na seba striedavo a rovnomerne vrstvite korpus a krém. Vršok torty môžete dozdobiť nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.